Vismænd vil sløjfe populære seniorjob

De økonomiske vismænd kalder seniorjob »en sovepude« og anbefaler at sløjfe ordningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seniorjobordningen tvinger kommuner til at finde arbejde til personer, som de ellers ikke ville have ansat, og derfor anbefaler de økonomiske vismænd, at ordningen, der er til gavn for ledige over 55 år, helt afskaffes eller i det mindste gøres mindre attraktiv, skriver Politiken.

Onsdag skriver vismændenes i deres halvårlige redegørelse, at ordningen samtidig er en sovepude for de ældre, der får mindre incitament til at søge et almindeligt job.

Ordningen, der blev indført med Velfærdsaftalen fra 2006, er blevet alt for populær. Vismændene vurderer, at halvdelen af de 55-60-årige, der mistede dagpenge i starten af året, har fået et seniorjob.

»Det er selvfølgeligt dejligt at have sådan en ordning, men når man har sådan en ordning, skal det være til nogen, der er nødlidende. Og der er svært at pege på, at netop den gruppe er belastet. Meget tyder faktisk på det modsatte, nemlig at den gruppe af dem over 55, der ikke har en efterlønsordning er mere nødlidende«, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Politiken.

»Samtidig er det svært at se, at folk over 55 har sværere ved at få job, end dem i 30’erne, der overordnet er i en sværere situation, fordi de typisk er forsørgere,« tilføjer han.

Ældresagen er uenige.

»Det virker som om, man for længst har glemt, at ordningen er et led i forhøjelsen af efterløns- og pensionsalderen. Det er en god ordning, fordi hvis det viser sig, at der ikke er job til alle, så er der en form for sikkerhedsnet. Der skal være noget for dem, der har særligt svært ved at finde job«, siger økonom i Ældresagen Peter Halkjær.

»Hvis man har været på dagpenge i to år, er man på kanten af arbejdsmarkedet, og så er det svært at finde et job,« tilføjer han.

Peter Halkjær kan ikke genkende vismændenes udtalelse om, at ordningen skulle reducere de ældres incitament til at finde et almindeligt job.

»Jeg vil være meget overrasket, hvis der var nogen, der kunne påvise, at langtidsledige seniorer foretrækker et seniorjob frem for et ordinært job«, siger han til avisen.

Cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen anbefaler ligesom vismændene, at ordningen skal droppes, da den hæmmer produktiviteten.

»Seniorjob-ordningen giver krav om et job hos kommunen, såfremt man er over 55 år og er tilmeldt efterlønsordningen. Det er et absurd ansættelseskriterium. Man bør alene ansættes i en kommune, fordi man er kvalificeret, og ikke fordi man er 55 år og betaler efterlønskontingent. Ordningen indebærer, at kommunerne tvinges til at ansætte medarbejdere, som de ikke ønsker at have ansat. Og det reducerer kommunernes produktivitet,« siger Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar til Politiken.