Virksomheder ønsker råd om narko på jobbet

Virksomheder efterspørger rådgivning om, hvordan de kan genkende tegn på stofmisbrug på arbejdspladsen, og hvordan der kan formuleres misbrugspolitikker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbredelsen af partystoffer som især kokain blandt almindelige unge voksne, der er særligt tydeligt i nattelivet og festmiljøerne, er også noget, som virksomheder og arbejdspladser reagerer på.

På det privatejede behandlingscenter Majorgården, der i både København og Nordsjælland behandler flere typer af afhængighed bl.a. af stoffer, blandingsmisbrug og alkohol, melder direktør Anne-Margrethe Overgaard om et stigende antal henvendelser fra virksomheder, der ønsker gode råd.

- Vi har henvendelser fra virksomheder, der har en alkoholpolitik, men nu indser, at det også er nødvendigt at have en politik på stofferne. Det er min opfattelse, at flere og flere virksomheder ved, at de er nødt til at tage det alvorligt. Mange gange kan det være, at en medarbejder er kommet i behandling med et stofproblem, og det bliver indgangsvinklen til at se på misbrugspolitikken på arbejdspladsen, forklarer hun.

Hvordan spotter man kokainmisbrug?

Anne-Margrethe Overgaard oplever også, at virksomhederne simpelt hen ønsker gode råd og viden om, hvordan man får øje på medarbejdere med et stofmisbrug.

- Virksomhederne spørger, hvordan man kan spotte det. Alkoholproblemer kender de fleste noget til, men hvordan spotter de eksempelvis et kokainmisbrug? Hvilken adfærdsændring skal de være opmærksom på, fortæller hun. 

Også hos fagforbundet 3F bliver miljøkonsulent Henrik Hansen mødt af spørgsmål om håndteringen af stoffer på arbejdspladsen. Han bliver jævnligt kontaktet af typisk tillidsrepræsentanter fra arbejdspladser, hvor stofmisbrug er til diskussion – og hvor de ønsker hjælp til, hvordan problemet kan håndteres.

- Vi ved desværre, at forbruget af stoffer, præstationsfremmende stoffer, eksisterer på nogle arbejdspladser. Typisk på arbejdspladser, hvor det handler om at være ”på”. Og vi har en løbende diskussion om, hvordan man skal håndtere det, forklarer Henrik Hansen, der understreger, at man dog endnu ikke er nået frem til en gylden løsning på problemet. 

Behov for dokumentation

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er Rikke Bregendahl Ørum, chef for HR og Arbejdsmiljø, da også skeptisk i forhold til at indføre specifikke narkopolitikker på arbejdspladserne. Det skal i hvert fald gøres varsomt for ikke at mistænkeliggøre alle medarbejdere.

- Det er helt sikkert, at der er arbejdstagere derude, der bruger stoffer, men i hvor stort omfang ved vi ikke. Hvis der skal laves en politik omkring det, så bør der være dokumentation for et reelt problem. Hvis man kan se, at det finder sted inden for særlige brancher, så er der en god grund til det, lyder det fra Rikke Bregendahl Ørum.