Virksomheder jagter studerende på 3. semester

Konkurrencen om arbejdskraft tvinger danske virksomheder til at sponsorere studerende allerede fra andet år af deres uddannelse. Snart vil studerende få betalt hele uddannelser, spår erhvervsvejledere.

Med små ungdomsårgange og den laveste ledighed siden 1974 kaster danske virksom­heder sig nu ud i en kamp uden sidestykke om studerende: Allerede på tredje og fjerde semester af deres femårige uddannelser opnår studerende i dag vellønnede job i store, velrenommerede koncerner.

»Det er helt vildt,« siger erhvervsvejleder Thorbjørn Hertz Jensen fra Syddansk Universitet: »Vi bliver bedt om at videresende mails til de studerende på 3. semester.«

Typisk knyttes dygtige studerende til et femten timers job som studentermedhjælp de dygtigste med udsigt til en fuldtidsansættelse allerede efter deres bachelor-grad. Her får den studerende så fri halvdelen af tiden til at gøre sin kandidatgrad færdig på virksomhedens regning. Og virksomhederne kan ikke tillade sig at være fedtede med lønnen. Thorbjørn Hertz Jensen kan nævne en række eksempler på, at et job med muligheden for at gøre et studium færdigt i halvdelen af arbejdstiden kan være »ualmindeligt vellønnet«.

Såvel Dansk Industri som de økonomiske vismænd har flere gange netop advaret imod, at manglen på kvalificeret arbejdskraft risikerer at føre til et lønkapløb, der kan sætte væksten i dansk økonomi i stå. Med regeringens finanslovsudspil i går, hvori statens udgifter øges yderligere, rykkede en overophedning af økonomien endnu et skridt nærmere, vurderer Dansk Industri.

Medlem af Det Økonomiske Råd Jan Rose Skaksen frygter, at regeringen spiller hasard med den økonomiske stabilitet.

»Det bekymrer mig, at man ikke udviser mere ansvarlighed i forhold til den konjunktur, vi er i,« siger Jan Rose Skaksen.

Ifølge de fleste økonomiske prognoser har vi kun set begyndelsen på kampen om ledige, kvalificerede hænder både i de private virksomheder og det offentlige. Karrierekonsulent Finn Kjerulff Hansen fra CBS Career Center bekræfter udviklingen.

»De får gode studenterjobs med den klare undertekst, at man vil ansætte dem fast senere. Allerede når 2. studieår er slut, har man en attraktiv profil,« siger han.

Finn Kjerulff Hansen spår, at virksomhederne kommer til at betale endnu højere grad end i dag for adgangen til de eftertragtede unge:

»Det er ikke umuligt, at vi fremover vil se studerende, der er sponsoreret af virksomheder. At de store virksomheder hver især støtter en håndfuld studerende,« siger han.

En af de brancher, hvor der virkelig er kamp om de unge, er revisorernes.

»Du er derude tidligt, ellers kommer du for sent,« siger HR-chef Peter Haugaard fra Ernst & Young

Bl.a. Handelshøjskolen i Århus har direkte outsourcet kontakten til de studerende til et privat firma, oplyser Peter Haugaard:

»I øjeblikket skal vi betale for at komme i kontakt med de studerende.«