Virksomheder frygter ebola-udbrud

Falck Global Assistance oplever et stigende antal henvendelser fra bekymrede virksomheder, der har medarbejdere i ebola-ramte lande i Vestafrika.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan tager man som virksomhed bedst muligt hånd om de medarbejdere, der befinder sig i ebola-ramte Vestafrika?

Det spørgsmålet retter et stigende antal virksomheder til Falck Global Assistance. Enheden hjælper erhvervsrejsende og udstationerede i udlandet med rådgivning og lægehjælp, og indtil videre har den modtaget henvendelser fra 10-15 virksomheder og myndigheder, der bekymrer sig om de af deres ansatte, der opholder sig i ebola-zonen.

»Firmaerne er bekymrede over, hvordan skal de varetage den sygdomssituation, der er dernede, og de ønsker at tage hånd om deres medarbejdere på en ordentlig måde,« siger medicinsk direktør Thy Trock Andresen fra Falck Global Assistance.

Virksomhederne bliver rådgivet til fokusere på at holde medarbejderne raske generelt. Det er nemlig ikke den dødelige ebola-virus, der er den største fare for erhvervsrejsende.

»Den største risiko er, hvis du bliver syg af en anden sygdom. Hvis du har en kronisk lidelse - for eksempel sukkersyge, en hjertelidelse eller en tropesygdom - så kan det være svært at få behandling, fordi der er et enormt stort tryk på sundhedssystemet, som i forvejen er skrøbeligt i de pågældende lande,« siger Thy Trock Andresen.

Direktøren ønsker ikke tale krisen op, men minder om, at virksomhederne skal vise rettidig omhu for deres ansatte.

»Risikoen for, at almindelige forretningsrejsende bliver smittet med ebola er meget lav, hvis de følger myndighedernes retningslinjer omkring forebyggelse. Til gengæld kan sædvanligvis ufarlige sygdomme blive alvorlige, fordi symptomerne kan være de samme som ebola,« forklarer Falck-direktøren.

»Bliver man syg og får feber i nogle af disse områder, kan man risikere at blive sat i karantæne. I flere lufthavne laver de temperaturscreening ved udrejse, og man kan komme i en situation, at man ikke får lov at rejse, før en ebola-diagnose er udelukket,« siger han.

Det nuværende udbrud af ebola er det mest alvorlige nogensinde. Flere end 2.000 mennesker har siden årsskiftet mistet livet i landene Liberia, Guinea, Sierra Leone, Senegal og NIgeria.