Vintertid kan koste de vilde dyr livet

Der dræbes dobbelt så mange rådyr i trafikken, lige efter at vi har skiftet til vintertid, som resten af året. Det skyldes, at bilisternes myldretid så falder sammen med skumringen, hvor rådyrene er mest aktive.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi i weekenden har sat urene en time tilbage til vintertid varer det som regel bare et par døgn, inden vi har vænnet os til den nye døgnrytme.

Men for mange vilde dyr kan det komme til at koste livet. Især for rådyrene bliver det farligt.

Deres øgede aktivitet i morgendæmringen og aftenskumringen kommer nemlig til at falde sammen med bilisternes myldretid. Derfor bliver der hvert år dræbt dobbelt så mange dyr i dagene efter overgangen til vintertid som resten af året.

Når det i løbet af december bliver mørkt så tidligt, at skumringen er overstået, når aftenmyldretiden begynder, bliver der dræbt færre dyr.

Hvert år dræbes der 25.000 rådyr i trafikken, især i Grib Skov i Nordsjælland og Almindingen på Bornholm. I alt mister over fem millioner pattedyr, fugle og padder årligt livet, når de prøver at krydse vejene.

Derfor opfordrer Skov- og Naturstyrelsen bilisterne til at sætte farten ned, når de kører gennem skovområder.

Hvis uheldet er ude, skal man kontakte Falck eller det lokale statsskovdistrikt.

Video om problemet
Sammen med Dyrenes Beskyttelse, Falck, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund, Vejdirektoratet og Danmarks Miljøundersøgelser er Skov- og Naturstyrelsen midtvejs i en femårs aktionsplan, der skal nedbringe antallet af trafikdræbte dyr, bl.a. ved at udpege de sorte pletter.

Dyrenes Beskyttelse har desuden netop udsendt en video om problemet til landets kørelærere.