Vinter og kulde har ramt landet. Syv råd til at udnytte varmen i dit hjem bedre

Det kolde vejr kan give danskerne lyst til at skrue ekstra op for varmen. Men der er en anden løsning, og den handler om at udnytte varmen bedre. Her får du syv råd til, hvad du kan gøre.

Snevejret har ramt København. Hvis det giver dig lyst til at skrue op for varmen, så bør du først tjekke rådene i denne artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snevejr, frost og kulde har ramt landet.

Derfor kan det være fristende at skrue op for varmen indenfor i dit hjem.

Men i stedet for at betale ekstra for delvis sort energi til høje priser i en tid med pres på energiforsyningen kan det være en idé at holde på varmen.

Københavnerne sparer allerede på varmen, oplyser Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) i en pressemeddelelse.

Selv når man korrigerer for det varme efterår, så er der sparet 10-15 procent på varmeproduktionen i forhold til sidste år, har selskabet regnet sig frem til.

I det offentlige, bortset fra eksempelvis daginstitutioner og sygehuse, har man fra 1. oktober sænket temperaturen til 19 grader.

»Vi kan se, at det virker at skrue lidt ned, og de 19 grader er ikke helt skævt. Hver en grad tæller. Så det er stadig frem med uldsokker og bruge de gode spareråd,« siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i HOFOR, i pressemeddelelsen.

Men direktøren advarer imod at skrue meget ned, fordi det kan skabe fugtproblemer.

Her får du syv gode råd til at udnytte varmen mere effektivt.

Sørg for samme temperatur

Har du flere radiatorer i samme rum eller i rum med åbne døre imellem, bør du indstille termostaterne på det samme niveau, så rummene har samme temperatur. Så er dine radiatorer mest effektive. Hvis der er store temperaturforskelle, hvor nogle rum er meget koldere end andre, er det uhensigtsmæssigt. Når varmen trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og skimmelsvamp.

Pas på med at sænke temperaturen om natten

Det kan måske virke logisk at skrue helt ned for varmen om natten, hvor du alligevel ikke skal bruge den. Men pas på. I nogle tilfælde kan det kræve mere at opvarme et koldt hus end at opretholde en varmere temperatur natten over.

Flyt møbler væk fra radiatorerne

Måske vil du gerne skjule en grim radiator med en pæn sofa. Men det er en dårlig idé at stille møbler eller lange gardiner lige foran radiatoren.

Sørg for at holde mindst 20 centimeter frirum mellem radiator og møbler. Det handler om, at varmen skal komme godt ud i rummet.

Hæng ikke tøj på radiatoren

Undgå også at hænge tøj og våde håndklæder til tørre på radiatoren. Det medfører, at varmen har sværere ved at sprede sig ud i lokalet.

Træk gardiner og persienner for

Hvis du har gardiner eller persienner, så husk at trække dem for om aftenen. De holder på varmen, så du begrænser tabet af varme i din bolig.

Luft ud i kort tid

Det er vigtigt for et godt indeklima at lufte ud jævnligt. Sørg for at lufte ud i cirka fire-fem minutter ad gangen. Undgå at vinduer eller døre står åbne i lang tid. Det er spild af energi.

Husk begge hasper

Husk at sætte alle hasper på, når du har haft vinduet åbent. Hvis der kun er én haspe på, så lukker vinduet næppe tæt.

Kilder: Hovedstadsområdets Forsyningsselskab HOFOR og Greenmatch