Vinfester, narko, hemmelig loge, hvidvask, dronningens fald. Her er årets mest velfortalte Berlingske-afsløringer

Kan man forene dybdeborende journalistik med velfortalt journalistik? Her er 12 bud fra det forgangne år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fuskere blandt kræftbehandlere, misbrug af medlemmernes penge i Akademikernes A-kasse, kapitalfonden Blackstones omstridte opkøb i København, en rejse ind i narkounderverdenen, hvidvask af milliarder i Danske Bank, farligt stof kan have gjort arbejdere syge.

I det forgangne år har Berlingskes undersøgende journalistik været vidt omkring. Her kan du læse eller genlæse et udpluk af de mest velfortalte undersøgelser og afsløringer fra 2018.

Glædelig jul, godt nytår og god læselyst.

1. Stenkasteren

Et lokalsamfund er plaget af sten. Sten ryger gennem ruderne i private hjem, sten kastes ud fra vejbroer. Berlingske undersøger sagen. Og et opsigtsvækkende mønster viser sig. Det kan du læse om her.

2. Hvidvask for milliarder i Danske Bank

I to år har Berlingske kulegravet hvidvask af uhørt mange milliarder i landets største bank. Sagen om Danske Bank er et langt og kompliceret forløb. Vi har forsøgt at samle dækningen i én digital fortælling, som du kan opleve her.

3. Narkounderverdenen

I år forsøgte Berlingske at formidle undersøgelser på en helt ny måde. En stor kulegravning af narkounderverdenen blev fortalt i et interaktivt univers med valgmuligheder. Dine valg er afgørende for, hvordan fortællingen udvikler sig. Du kan træde ind i en underverden af narko her.

4. Bryllupsturisme

Apropos formidling. En undersøgelse om bryllupsturisme viste to forskellige sider. En positiv, en negativ. Læseren skal naturligvis opleve problematikken fra begge sider. Det kan du prøve her.

I 2018 gik Berlingskes gravegruppe helt nye veje og udviklede et interaktivt univers til at formidle en undersøgelse af narkounverdenen. Her skal man selv træffe valg, som påvirker historiens gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

5. Metasundhed

I en større satsning undersøgte Berlingske alternative kræftbehandlere. Nogle af de mest alternative miljøer holder sig på lang afstand af den etablerede lægevidenskab. Det kan blive grimt, og det kan man læse om her.

6. Skandalesager i a-kassen

Et kig ind i en usædvanlig verden får man også i artikelserien om Danmarks største a-kasse, Akademikernes A-kasse. Det er en verden af vinfester, vinrejser, opsigtsvækkende sponsorater og vennetjenester. Man kan læse Berlingskes åbningsartikel her.

Tenna og Henrik Børgesen er forældre til René, som døde af åndenød i 2016, 48 år gammel. Han havde i flere år været syg efter sit fabriksarbejde med kromsyre. Myndighederne har i årevis tilladt en alt for høj grænseværdi for den farlige variant krom-6, viste en artikelserie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

7. En hemmelig loge

Synes man, at det er spændende at blive taget med ind i lukkede miljøer, bør man også læse denne undersøgelse af Danmarks største loge. Det er et kig ind i et univers, som bygger på venskab, ære og skam. Rejs med ind til logebrødrene her.

8. Kapitalfond indtager København

I en artikelserie fra i år gik Berlingske tæt på kapitalfonden Blackstones opkøb i København. Særligt én mand med en opsigtsvækkende fortid lader til at spille en nøglerolle. Det kan du læse om her.

I 2018 væltede skandalernes ud af landets største a-kasse, Akademikernes A-kasse. De seneste fire år har a-kassen eksempelvis købt vin for over en kvart million om året hos den samme vinhandler. De store vinindkøb udløste eksklusive vinrejser, hvis man købte lige præcis nogle af de vinmærker, som ses på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

9. Sagen om krom

Grænseværdien for det kræftfremkaldende stof krom-6 har tilsyneladende ligget helt forkert. Hele 200 gange for højt, advarede forskere. Arbejdere kan være blevet syge, og det kan man læse om her.

10. Christiania under forandring

De fleste har en holdning til fristaden. I en artikelserie forsøger vi at forstå Christiania og forstå beboerne på Christiania. En af verdens mest unikke samfundskonstruktioner er under forvandling, og det kan du læse om her.

I to år har Berlingske afdækket hvidvask i Danske Bank for milliarder. Sagen har halveret Danske Banks værdi, mens en lang række ledende medarbejdere har forladt deres stillinger. Her den tidligere topchef Thomas Borgen på vej til pressemøde i september 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

11. Dronningens fald

Dronning for iværksættere, dronning af gummistøvler, dronning af Hornbæk. Ilse Jacobsen er vant til at blive hyldet. Medarbejdere og arbejdsretlige sager fortæller en anden historie. Den kan du læse her.

12. Intet år uden... landbrugspakken

Intet år uden en artikel om landbrugspakken, som man siger. Forskere fra Aarhus Universitet støttede først en kritisk rapport om landbrugspakken, kort tid efter gjorde de ikke. Sagens dokumenter viste opskriften på, hvordan man får forskere til at vende på en tallerken. Det kan man læse om her.

Tak for, at du læste med. Du kan læse mere af Berlingskes undersøgende journalistik her.