Vindue mod fremtiden

Ny tænketank bryder muren ned mellem laboratorier og atelierer. Ambitionen er at samle videnskabsfolk og kunstnere om konkrete

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

projekter.

Hvad har nationaløkonomer til fælles med arkitekter, digtere, teologer og robotforskere? En hel del, mener Nicolai Peitersen, ØMU-forsker og idémand bag Kesera, en ny tænketank for kunstnere og videnskabsfolk.
"Kunstnere og forskere skaber fremtidens åndelige og teknologiske udvikling. Og vi arbejder ofte med de samme grundlæggende spørgsmål. F.eks. er robotforskningen begrænset af, at mennesket har svært ved at overskride sin egen væren og forestille sig noget, der ikke ligner det. De begrænsninger er filosoffer og skabende kunstnere også interesseret i at undersøge og overskride. Den slags fælles konkrete erfaringer har vist sig at skabe frugtbare diskussioner i Kesera," siger den 30-årige nationaløkonom, der p.t. er ansat i forskningsafdelingen i en af verdens største investeringsbanker, J.P. Morgan i London.
Han har tidligere deltaget i tværvidenskabelige tænketanke, men blev irriteret over, at møderne ikke resulterede i noget konkret.
"Det, der gør Kesera anderledes, er, at deltagerne præsenterer deres egne projekter, som diskussionen tager udgangspunkt i. Det gør debatten mere konkret. Vi kan inspirere hinanden; men målet er også at være med til at give samfundet nogle andre værdier end den jagt på sensationsoplevelser, man finder i mange medier. Lykken ligger ikke i at køre på cykel tværs over Sahara, men i at skabe noget selv, der hvor man er," siger Nicolai Peitersen.
Sidste år tog han initiativ til at danne Kesera, og siden har Instituttet for Fremtidsforskning givet den unge tænketank midlertidigt husly, ligesom instituttet finansierer de tre første udgaver af tænketankens tidsskrift. Kesera er dog uafhængig af instituttets øvrige aktiviteter, understreger Nicolai Peitersen, der selv udvælger tænketankens deltagere efter evnen til at være nyskabende inden for deres felt. Foreløbig har de bl.a. diskuteret et nyt Hus for Kunst og Videnskab, ny robotforskning og en hybrid mellem digt og ny musik, en såkaldt sangdigtsamling.
"De projekter, vi taler om, vedrører ikke bare os, der deltager i møderne, men hele samfundet. På et tidspunkt bliver det til arbejdspladser," siger Nicolai Peitersen, der håber, at alle med interesse for udvikling vil bruge Keseras hjemmeside og chatrum som et vindue mod fremtiden:
"Det er et forsøg på at placere kunst og forskning i en aktiv rolle. I stedet for at være bagstræberiske og se forskning som noget potentielt farligt, ser vi på mulighederne."
Kesera på Nettet: www.kesera.dk
Camilla Sløk, teolog, Martin Bigum, billedkunstner, digter og musiker, deltager i Kesera: "Jeg har fået rum til at præsentere mine sangdigte her (udgivet på CDen "Overmorgen", 1999, red.