Vindmøllemodstand får opbakning i landsret

Vestre Landsret afviser Miljøministeriets ønske om at droppe sag om byggeri af omstridt vindmølletestcenter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modstanderne af et nyt nationalt testcenter for kæmpevindmøller i Thy kalder en foreløbig afgørelse fra Vestre Landsret mandag for en sejr.

- Vi får nu landsrettens medhold i, at sagen skal fortsætte ved retten og ikke afvises, sådan som Miljøministeriet og kammeradvokaten ellers har krævet det. Det er så tæt på en sejr, vi kan komme det på nuværende tidspunkt.

Det siger Henrik Svanholm, der er næstformand i Landsforeningen for Bedre Miljø, som har anlagt sagen på egne vegne og på vegne af 10 berørte lodsejere om området. De ønsker alle loven omstødt.

Selvom Henrik Svanholm og en anden af de 10 sagsøgere ifølge Vestre Landsrets afgørelse ikke har tilstrækkelig personlig juridiske interesse i sagen og afvises, så er han alligevel tilfreds.

- Det centrale er, at sagen skal viderebehandles. Meget vigtigt er det det også, at landsretten skriver, at det ikke kan udelukkes, at anlægsloven for testcentret er i strid med EU's habitatsdirektiv. Det er netop en af vores hovedpointer, siger Henrik Svanholm.

Det eneste Landsforeningen for Bedre Miljø er utilfredse med, at landsrettens afgørelse baner vej for, at træfældningen i klitplantagen nu kan genoptages.

Den blev ellers af miljøminister Karen Ellemann sat i bero for et par uger siden efter gentagne sammenstød mellem politi og demonstranter hen over sommeren.

Vestre Landsret afvejer i sin kendelse om opsættende virkning på den ene side omfanget af de skader, som sagsøgerne kan påføres, og den væsentlige offentlige energipolitiske interesse i at få bygget et vindmølletestcenter.

- Det er klart, at vi ønsker, at byggeriet fortsat skal sættes i bero. Vi ønsker derfor spørgsmålet om opsættende virkning afprøvet ved Højesteret, siger Henrik Svanholm.

/ritzau/