Vindmølle-naboer skal formildes med middage og selskabslege

Et pilotprojekt fra Miljøministeriet skal give mindre ballade ved opstilling af store vindmøller. Landsforening raser over initiativet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der skal opstilles vindmøller, kan det give voldsom ballade i nabolaget. Nu går regeringen i offensiven for at undgå for mange nabokonflikter i forbindelse med opstilling af store vindmøller, skriver Jyllands-Posten.

Midlerne er åbenhed, borgerinddragelse og dialog - og det kan blandt andet ske i form af arrangementer på nært beliggende godser, hvor borgere, embedsmænd, planlæggere og vindmølle-opstillere samles til en god, gratis middag og måske en genstand for at skabe en bedre stemning og mere harmoni mellem de modstridende parter.

Det fremgår af et pilotprojekt i Kalundborg Kommune, hvor et rejsehold fra Miljøministeriet i samarbejde med antropologer og kommunen har præsenteret erfaringerne i en brochure, som Naturstyrelsen sender ud til landets kommuner, så de kan blive bedre til at undgå de værste sammenstød med utilfredse naboer.

En række naboer til nogle planlagte vindmøller i Kalundborg Kommune, der har været involveret i pilotprojektet, kalder tankerne om indledende møder med forslag om små festlege, hvide duge og god mad for »en fis i en hornlygte«.

Tilsvarende melding kommer fra Tone F. Brix-Hansen, der er formand for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller:

»Det er en hån mod borgere og naboer og viser, at de ikke tager os seriøst. Utilfredsheden kommer jo ikke ud af ingenting, og så svarer de med middage og selskabslege. Det er på en gang både komisk, arrogant og smagløst,« siger hun til Jyllands-Posten.