Vindmølle kappede havørn midt over

En ung havørn led en voldsom død, da den ramte en vindmølle i Skagen.

Ornitologer fandt søndag formiddag en ung havørn dræbt af en af de tre 40 meter høje vindmøller i den nordvestlige udkant af Skagen. Her er de to fundne dele. Fold sammen
Læs mere
Foto: Knud Pedersen/Dansk Ornitologisk Forening
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et møde med en vindmølle blev fatalt for en ung havørn søndag, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF), der kalder det »et skrækeksempel på en uheldig placering af vindmøller i et fuglerigt område«.

Søndag formiddag fandt ornitologer således ørnen ved Buttervej i det nordvestlige Skagen. Overkroppen med de 2,25 meter lange vinger lå adskilt fra ørnens underkrop med ben og kløer, skriver DOF på sin hjemmeside.

»Der færdes meget få mennesker i terrænet omkring møllerne, der ligger nær lossepladsen, og det var helt tilfældigt, at en ornitolog opdagede den døde ørn ved vindmøllen. Man kan frygte, at mange fugle i træktiden kolliderer med de roterende møllevinger, men ofrene bliver sikkert samlet op af ræve, hvorfor de ikke registreres,« siger ornitolog Knud Pedersen til hjemmesiden.

Og vindmøller er en voldsom trussel mod fugle, lyder det.

»Fra Norge har vi dokumentation for, at store vindmøller er livsfarlige for eksempelvis havørne. I løbet af syv år fra 2005 har de 68 vindmøller i Smöla Vindpark på vestkysten af det mellemste Norge krævet 49 døde havørne, der er kollideret med de snurrende møllevinger,« siger Thorkild Lund, der er formand for DOF i Nordjylland.

Han frygter således for mulige planer om at placere 11 vindmøller i den tørlagte Gårdbo Sø syd for Skagen Odde, hvor der er stort fugletræk.