Vinden leverer 39 procent af strømforbruget

Strøm fra vindmøller leverede sidste år 39 procent af danskernes samlede elforbrug. Det er godt nyt for miljøet og for danske arbejdspladser, lyder det fra klima- og energiministeren.

Læs mere
Fold sammen

Danskerne kan med god samvittighed sætte telefoner, fladskærme og spilkonsoller i stikkontakterne. Sidste år kom hele 39 procent af landets elforbrug fra vindmøller, viser nye tal fra Energinet.dk.

Det er mere end en fordobling på bare ti år, og det glæder naturligt nok klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

»Det er det højeste niveau nogensinde, og det er ikke bare danmarksrekord. Det er verdensrekord,« siger han.

Den politiske målsætningen lyder, at vindenergi skal dække halvdelen af danskernes elforbrug i 2020. Med de nye tal er Danmark godt på vej til at nå målet.

»Det er en god nyhed, ikke bare for miljøet, men også for danske arbejdspladser. Vi bytter import af kul ud med ren strøm, som laves på anlæg, der er produceret i Danmark. Det kul, vi bruger i Danmark, importeres fra Rusland. Også derfor er det en udmærket idé at importere mindre,« siger Rasmus Helveg Petersen.

2014 var ifølge Energinet.dk et »normalt vindår«, hvor det ikke blæste mere end normalt. Den stigende mængde vindmøllestrøm skyldes, at der er rejst flere vindmøller. En del af stigningen kan blandt andet tilskrives de 111 nye havvindmøller, som begyndte at producere strøm i slutningen af 2013 ud for Anholt.

Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Der er stadig udfordringer forude, understreger klima- og miljøministeren.

»Vi skal lære, hvordan vi bedst bruger den megen vindstrøm. For eksempel producerer vindmøllerne meget strøm om natten, hvor vi forbruger relativt mindre. Så vi skal have flyttet noget af forbruget over på det tidspunkt. Vi arbejder blandt andet med varmepumper, som er en teknologi, der kan gemme vindenergien som varme, så folk kan varme deres huse op med vindmøllestrøm,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Regeringen indgik i efteråret en grøn aftale med SF og Enhedslisten, der blandt andet afsætter penge til at hjælpe landets fjernvarmeværker med at få gang i arbejdet med varmepumper.