Villy Søvndal har mistet jordforbindelsen

Villy Søvndal skal holde op med at konkurrere med Dansk Folkeparti om at have den skarpeste tone, mener SFs bagland. 70 procent af SFs lokalformænd er uenige i Søvndals linje.

Skru ned for retorikken og op for menneskeligheden. Det er beskeden til SFs formand, Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Skru ned for retorikken og op for menneskeligheden. Det er beskeden til SFs formand, Villy Søvndal, fra partiets bagland, som er i oprør over Søvndals reaktion på, at bl.a. Holbergskolen i København holder såkaldte mødre-møder om mobning, hvor fædre ikke er velkommne. 36 ud af 51 lokalformænd i SF er delvist eller helt uenige i, at kønsopdelte møder er »totalt uacceptabelt«, viser en rundspørge fra Berlingske Research.

»Villy Søvndal var helt uden jordforbindelse, da han udtalte sig om mødet på Holbergskolen. Han vidste jo ikke noget om den skole. Der skal mere menneskelighed ind i det her parti, end der er nu,« siger Hanne Melnik, lokalformand for SF på Østerbro.

Ifølge Villy Søvndal er det til skade for ligestillingen og demokratiet, hvis skolerne indretter sig efter nogle »forstokkede religiøse opfattelser« hos mænd, der ikke vil have, at deres koner deltager i møder med andre mænd. Men den slags sprogbrug falder mange SFere for brystet.

»Jeg synes dårligt om den skærpede retorik. Den passer slet ikke til ånden i partiets holdninger om tolerance, åbenhed og globalt udsyn. En sympatisk tone ville klæde SF meget bedre,« siger Lars Koch, SFs lokalformand i Vejle.

Mange kameler

Siden Villy Søvndal blev formand for SF, har partiet stort set kun kendt én vej - op i meningsmålingerne og til højre hen mod Socialdemokraterne for at udgøre et regeringsdueligt alternativ. Men flere af partiets lokalformænd mener, at SFs højredrejning er for voldsom.

»Jeg har slugt mange kameler på rets- og udlændingeområdet, og nu kan jeg snart ikke mere. Bare fordi den skingre Pia (Kjærsgaard red.) kommer med sine udgydelser, så skal Villy ikke tage konkurrencen op. SF skal ikke være med i muslimjægergruppen,« siger Karen Nannasted, formand for SF i Frederikshavn.

SFs lokalformand i Viborg ville ønske, at partiet lagde sig mere op ad de Radikale i udlændingedebatten.

»De har nogle mere humanistiske udmeldinger, end vi har set fra SFs ledelse i det sidste års tid. Det er fint, at Villy Søvndal sagde, at Hizb ut-Tahrir ikke har noget at gøre her. Men det er ikke o.k. med den her skarpe retorik, når det handler om at få nogle mødre på banen i en sag om mobning,« siger Steen Rønnov, med henvisning til, at SFs formand tidligere har udtalt, at mørkemænd og fundamentalister i Hizb ut-Tahrir kan gå ad helvede til

Kritik på facebook

Mange SFere bryder sig slet ikke om den slags sprogbrug.

»Jeg bryder mig ikke om, at Villy Søvndal farer sådan ud. Nogle gange kan det som SFer være svært at acceptere, at vi kommer til at ligne Dansk Folkeparti, for det er jo det, vi allernødigst vil,« siger Ulla Frøsig, lokalformand i Fredensborg-Hørsholm.

Blandt SFs vælgere er der 41 procent, som bakker op om Villy Søvndals holdning til kønsopdelte møder, mens 58 procent er uenige med ham, viser ny Gallup-rundspørge. De skarpe udmeldinger fra SF-lederen har affødt heftig debat på hans Facebook-profil, og i går kom han med et skriftligt svar til kritikerne.

»Skolemøder, hvor der træffes beslutninger, skal være for alle forældre. Fædre skal ikke nægtes at få information om eller indflydelse på deres børns skolegang på grund af nogle ganske få reaktionære mænds syn på kvinder,« skriver Villy Søvndal og understreger, at sociale arrangementer, der knytter indvandrerkvinder tættere på folkeskolen, er helt fint.

»Men jeg vil ikke undlade at stå fast på principielle venstreorienterede standpunkter om demokrati og ligestilling af frygt for at komme »i samme båd som DF«. Den dag, det sker, har Dansk Folkeparti først sejret for alvor,« lyder det fra Søvndal, der ikke kunne fanges på telefonen i går.