Ville sprænge en bombe i København: Var »tændstiksmanden« kurér eller potentiel selvmordsbomber?

Sagen mod den 21-årige syriske flygtning, der sidste år blev stoppet ved den dansk-tyske grænse med 17.000 tændstikker, går nu ind i sin afgørende fase. Dommen kan komme allerede onsdag.

Onsdag kan der falde dom i sagen mod en 21-årig syrisk flygtning, der er tiltalt for bombeplaner mod et tætbefolket i København. Manden blev anholdt i november sidste år, efter han havde forsøgt at komme til Danmark med tasken fuld af 17.000 tændstikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Laursen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke færre end 17.000 tændstikker.

Det var, hvad myndighederne fandt i den 21-årige D.K.s rygsæk, da han blev stoppet ved den dansk-tyske grænse i november sidste år.

I mandens medbragte rygsæk lå der ifølge anklagen også fyrværkeri, 17 batterier, seks walkie-talkier og to køkkenknive på 18 cm.

Alle materialer, der ikke i sig selv er farlige, men som skulle bruges til at fremstille en bombe, der skulle detoneres på et tæt befærdet, ikke nærmere præciseret, sted i København.

Sådan lyder tiltalen mod den 21-årige syriske flygtning, der i disse dage afventer sin dom ved byretten i den sydtyske by Ravensburg.

Tirsdag skal flere politiansatte og en psykiater afhøres i sagen, inden de tre juridiske dommere og to lægdommere trækker sig tilbage for at votere. Det oplyser dommer Franz Bernhard i en e-mail til Berlingske forud for tirsdagens retsmøde.

Manden havde ifølge anklagemyndigheden i Baden-Württemberg allerede forud for retssagens begyndelse delvist erkendt sig skyldig.

»Det er klart, at børn kan blive ramt«

En delvis tilståelse, han uddybede under sagens indledende retsmøder. Her fortalte manden, at han var fuldt bevidst om, at bombeplanerne kunne koste ofre. Det skrev TV 2, der havde en reporter til stede i retssalen, i sidste måned.

Da syreren blev spurgt om, hvorvidt han var parat til selv at ofre livet for sin gerning, svarede han nægtende, og da han blev spurgt, om han var parat til at slå børn ihjel, var svaret i første omgang også negativt.

»Men det er klart, hvis man bringer en bombe til eksplosion, så kan også børn blive ramt. Det er helt normalt,« tilføjede han siden ifølge TV 2.

Det er anklagemyndighedens teori, at manden skulle træffe en kontaktperson eller medgerningsmand i Danmark og først derefter have oplysninger om, hvor og hvordan angrebet skulle udføres.

Hvorvidt mandens rolle derefter var udspillet, eller om han havde en central rolle i detoneringen af bomben, er nu blevet sagens kerne.

Selv hævder D.K., at han alene skulle aflevere materialet i Danmark, hvorefter hans job ville være færdigt. Der er dog flere forhold, der ifølge anklageren ikke passer på den forklaring, deriblandt at D.K. ikke havde en returbillet mod Tyskland.

Sympatiserede med IS

Under sagen er flere detaljer om den unge mands baggrund og bevæggrund kommet frem. Blandt andet skulle hans motiv findes i en sympati med terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

»Han har bekendt sig til Islamisk Stat, og har søgt informationer om dem [IS, red.] på Facebook og andre medier,« har mandens forsvarer Werner Haimayer fortalt i et interview med den tyske tv-station SWR. Haimayer fortalte videre, at den nu 21-årige D.K. ikke længere sympatiserer med terrorbevægelsen.

D.K. kom til Tyskland i den massive flygtningestrøm, der kom til landet i 2015. Han rejste angiveligt via Grækenland, Makedonien, Ungarn og Østrig.

Han er ifølge TV 2s oplysninger den ældste søn af en skohandler i Damaskus, har en studentereksamen og kom ind på ingeniørstudiet, som han oprindeligt havde til hensigt at færdiggøre i Tyskland.

Her kom han dog på andre tanker og begyndte at dyrke Islamisk Stats ideologi. På et tidspunkt under sin tid i Tyskland havde han planer om at rejse til konfliktzonen i Mellemøsten for at tilslutte sig IS, men hans rejse, der skulle gå via Tyrkiet, blev angiveligt forpurret af en af hans venner.

Kom til Europa med flygtningestrømmen

Manden forsøgte at komme til Danmark via Rødby-Puttgarden-overgangen på en enkeltbillet 19. november 2016.

Han blev dog afvist ved grænsen, fordi han ikke havde sit pas med. Det havde han glemt i flygtningecentret i det sydlige Tyskland. Han blev anholdt dagen efter i byen Ulm i det sydlige Tyskland.

I flygtningecentret efterlod han sig et brev til sine forældre, der ifølge anklagemyndigheden kunne minde om et afskedsbrev. Det blev fundet på mandens HTC-mobiltelefon, som han havde efterladt i sin tyske hjemby, Biberach, skriver TV 2. Beskeden handler angiveligt om at være ledestjerne for andre muslimer.

Det er uklart, om de tre juridiske dommere og to lægdommere er klar til at votere om dommen allerede onsdag, som det ellers har været planlagt.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark til, hvorvidt tjenesten er bekendt med medsammensvorne til den 21-årige syrer. PET ønsker ikke at kommentere sagen.