Vildsvin på fri klov

En so og hendes otte grise er løbet hjemmefra for at leve op til betegnelsen vildsvin. Men de skal skydes så hurtigt som muligt, siger loven. Der er er nemlig risiko for at de smitter tamgrisebesætninger.

Lille Vildmose er foreløbig det eneste sted i Danmark, hvor vildsvin legalt løber rundt i naturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl

I Nordsjælland har folk nu chancen for at få en lidt alternativ flæskesteg på julebordet.

Der er nemlig sluppet en halv snes vildsvin ud fra en vildsvinefarm, og de skal skydes så hurtigt som muligt for at undgå at de smitter lokale tamsvinebesætninger, ikke mindst frilandsgrise, med eventuel svinepest.

Og ifølge loven tilhører vildtet ejeren af den grund, det er blevet skudt på.

- Det drejer sig om en so med otte grise, som man kalder ungerne. Soen og de fleste af grisene er allerede skudt og en er fundet død, men vi regner med at der stadig er en, to eller tre grise på fri fod, siger vildtkonsulent Niels Worm, Skov- og Naturstyrelsen, Frederiksborg Statsskovdistrikt.

- Grisene er så store nu, at de sagtens kan klare en dansk vinter. De vejer 30-40 kilo, så rovfugle udgør ikke længere en fare for dem. De har også en tæt pels. De er meget sky, men hvis de er alene, vil de opsøge deres nærmeste artsfæller, nemlig tamgrisene, og det kan blive et problem, hvis de er smittebærere. Der er dog langt fra området omkring Valby Hegn ved Helsinge, hvor vildsvinene er sluppet ud, til den nærmeste svinebesætning, fortsætter Niels Worm.

Skov- og Naturstyrelsen vil gerne have fingrene i en af de nedlagte grise for at få dem undersøgt for parasitter