Vild regn forvandler Danmark til Vandmark

Store dele af landet druknede onsdag i et ekstremt regnvejr. Men kæmpeskyllen i 1931 slog alle rekorder.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen

Det kraftige regnvejr, der onsdag druknede det halve Danmark i overraskende store regnmængder, var usædvanligt på adskillige områder:

  • Det var usædvanligt langvarigt, op mod 36 timer for landet som helhed.
  • Det var usædvanligt omfattende, cirka halvdelen af landet fik under skyllen fra omtrent det halve og op til mere end hele majs normalnedbør på 48 millimeter.
  • Det kom fra en sjældent set retning, nemlig øst, hvorefter lavtrykket med tilhørende regnfront stort set standsede midt over kongeriget.
  • Dertil kommer, at så voldsom og omfattende nedbør normalt hører højsommeren og ikke den sidste forårsmåned til.

Mens disse linjer skrives onsdag eftermiddag, har man på en privat vejrstation i Bøjden på Sydfyn registreret mere end 60 millimeter nedbør på 22 timer, i Aarhus Lufthavn mere end 50 millimeter på 15 timer og i Rudkøbing på Langeland hele 101 millimeter på 24 timer.

Hos DMI kan man ikke officielt bekræfte første og sidste måling, der begge er private.

»Men det er, hvad man risikerer, når meget varm og fugtig luft fra Sydøsteuropa kolliderer lige over Danmark med kold luft fra vest,« siger meteorolog Lars Henriksen.

Danmarks vådeste ø

Danskerne bør imidlertid prise sig lykkelige over, at ingredienserne i vejrgryden ikke var rørt sammen, som de var i dagene op til 9. juli 1931, da Danmark blev ramt af det vildeste regnvejr, man har kendskab til.

Kontrasterne i det nordeuropæiske vejr var enorme. I München var der kun 12 grader, mens man i Berlin målte hele 30. Samtidig var lufttrykket over Danmark så lavt, 978 hektopascal, at det slog alle sommerbundrekorder for landet. Af samme årsag blæste det op til sommerstorm af en styrke, som man kun oplever omtrent én gang hvert århundrede.

Med blæsten fulgte en piskende regn, der styrtede ned over endnu større områder af landet, end tilfældet blev herhjemme onsdag, og i langt større mængder. I hele den sydlige halvdel af landet, fra Esbjerg over Nordfyn til Nordsjælland, faldt der ikke mindre end 75 millimeter den 9. juli 1931. Og i den sydligste femtedel af landet faldt der ikke mindre end 100 millimeter, svarende til mindst 100 liter vand på hver eneste kvadratmeter.

Helt ekstremt blev det på Ærø, hvor man målte 168,9 mm på ét døgn, officiel dansk nedbørsrekord.

Med venlig hjælp fra Søfartsmuseet i Marstal har Berlingske gravet lidt i arkiverne og fundet et par udklip fra Ærø Venstreblad i dagene efter den ekstreme vejrhændelse. Man undrer sig nærmest over, at udklippene ikke bærer præg af vandskade. Blandt andet står der:

»Efter hvad Meteorologisk Instituts repræsentant i Marstal, lærer Levinsen oplyser overfor os, har han siden regnen begyndte i tirsdags eftermiddag til i går kl. 5 målt ikke mindre end 211 mm, hvilket vil sige at såfremt regnen er faldet jævnt over hele øen, er der faldet en regnmængde på 18 mio. tons her på øen.«

Og videre:
» I Borgnæs Nor har stormen været af katastrofal virkning, idet møllevingerne på møllen er blæst af, så noret er blevet fyldt med vand, og kreaturerne står i vand, så de kun har hovederne ovenfor.«

»Ved Ærøskøbing Havn er anrettet stor skade. Sydmolen er i nat brudt sammen. Bolværket er sprængt og hele fyldet er styrtet i havnen. Byen var i aftes og i nat uden lys.«

Efterfølgende beskrev meteorolog Ernest Hovmøller stormlavtrykket som det nærmeste, vi er kommet en regulær tropisk storm herhjemme.