Vild mygge-invasion er i gang

Sommerregnen har betydet, at sensommerluften er fyldt med mange myg. Usædvanligt mange.

Sommerregnen har betydet, at sensommerluften er fyldt med usædvanligt mange myg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af sensommerens goder er, at man kan nyde aftensolen stort set uden at få et eneste myggestik, da myggesæsonen normalt slutter i midten af august. Men som sommeren går på hæld i år, må danskerne stadig trækkes med myggen. Sommervejrets våde luner har nemlig ikke blot ført oversvømmede kældre og kloakvand på gaderne med sig - vandet har også fået myggebestanden til at vokse til et niveau, som er meget usædvanligt for årstiden.

»Vi er ikke vant til at se myg i så store mængder på den her tid af året,« siger Thomas Pape, som er lektor og myggeekspert ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han forklarer, at den meget våde sommer har givet helt optimale betingelser for myggene. Myg lægger nemlig deres æg i stillestående vand, eksempelvis i vandpytter, og desuden kan en periode med høj fugtighed og lave temperaturer betyde, at myg kan føde en generation mere end de plejer.

»Vi oplever lige nu et samspil mellem de her to faktorer: Mange flere ynglesteder end der plejer at være og så den meget konstante fugtighed, som har gjort, at myggene kan nå at få en ekstra generation på benene,« siger Thomas Pape.

Undgå stillestående vand

Myg er særlig udbredte nær skovområder eller enge, men de fleste husejere vil vide, at myggene også findes i deres baghave, Myg kan nemlig yngle alle steder, hvor der er stillestående vand. Hvis man vil mindske myggeplagen i baghaven, skal man derfor sørge for at fjerne vandet eller begrænse adgangen til det.

»Har man regnvandsbeholdere i sin have, kan man prøve at dække dem af så godt som muligt, selv om det kan være svært, da de jo er ret små. Man skal heller ikke lade urtepotteskjulere eller andet med små mængder vand i stå,« forklarer Thomas Pape, der fremhæver flade hustage, stoppede tagrender eller bildæk som myggemagneter.

»Man skal prøve at gå ind på myggens præmisser og finde ud af, hvor den yngler i nærområdet,« siger Thomas Pape.