»Vil man ryge hash, ryger man hash«

Danmarks største hashsag er afsluttet, og samtlige tiltalte er idømt fængsel. Men på Christiania går livet videre, og de fængslede christianitter bliver anset for at være martyrer i kampen for fri hash.

Foto: Nils Meilvang. Razziaen på Christiania og en lang række andre steder 14. marts sidste år blev startskuddet til den hidtil største hashsag herhjemme.
Læs mere
Fold sammen

På en disk ligger brune og grønlige klumper hash, moslignende skunk og færdigrullede joint i små glasrør med farverige propper. I boderne langs Pusherstreet på Christiania er der masser af varer. Sådan var det også, da Berlingskes udsendte for en del år siden besøgte fristaden for første gang: Her kan man vælge og vrage mellem de forskellige rusmidler, mens næsen fyldes med den karakteristiske sur-søde lugt af cannabis.

Alligevel er der sket noget, når man slentrer de 250 meter fra de to totempæle, der bærer bjælken med de forgyldte bogstaver »Christiania«, som markerer indgangen til hash-Narnia, til enden af Pusherstreet. Hvor både boder og sælgere tidligere stod frit fremme, er begge dele nu rykket ind bag store sløringsnet i grå, brune og grønne nuancer. Pushernes ansigter er desuden skjult bag skimasker, der dækker både mund og næse, og de fleste har trukket hætten ned over panden.

»Vi opfordrer jo til, at de ikke går klædt på den måde, når de er udenfor Pusherstreet. Der vil vi helst have, at maskerne er taget af,« fortæller Jørn Balther Nielsen, mens et par mænd går forbi med ansigterne skjult bag sorte stofstykker.

Balther, som han kaldes, er journalist på Christiania TV og mangeårig christianit. I et år er han nu dagligt blevet mødt af synet af net og »abemasker«.

14. marts 2014 blev 150 adresser gennemsøgt af politiet. Aktionen, der bar kodenavnet »Operation Nordlys«, var rettet mod både hashleverandører og sælgere, og medierne døbte det hurtigt »Danmarks største hashsag«, da otte mænd blev tiltalt for at have leveret knap to ton hash, mens 76 mænd og kvinder blev tiltalt for at handle med stoffet. Og nu, godt et år efter »Operation Nordlys«, kan der sættes to streger under resultatet: Alle er kendt skyldige og idømt fængsel.

»Pusherne har taget deres forholdsregler, og det kan jeg egentlig godt forstå, men allerede dagen efter aktionen var der gang i gaden igen,« fortæller Balther og nikker mod de kamuflerede boder.

Et par i moderigtige kondisko og solbriller for øjnene skubber en klapvogn gennem vandpytterne, mens en pigeflok stimler sammen for enden af gaden, hvor man endnu må tage billeder, og klikker løs på kameraer og smarttelefoner. Under en markise sidder en fyr og rister en joint, mens en lidt ældre mand drejer om hjørnet og kører forbi på sin Christianiacykel. Balther retter blikket mod det konstante mylder af mennesker og tilføjer:

»Vil man ryge hash, ryger man hash.«

Politiet: Lang vej endnu
Jørn Balther Nielsen og Berlingskes udsendte har fundet sig til rette uden for med en sportcola fra Indkøbscentralen i hånden. Rundt om os pustes der hvid hashrøg ud i de varme solstråler. Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Balther har ret: Vil man ryge hash, tager man til Christiania og ryger hash.

I 2012 blev der ifølge politiet omsat hash for én milliard kroner på Christiania årligt, selv om christianitterne mener, tallet er sat alt for højt. Handlen er i dag mindsket med 30 procent, vurderer vicepolitiinspektør Torben Svarrer, der leder Københavns Politis indsats mod hashhandlen på Christiania, Task Force Pusherstreet.

Nedgangen skyldes blandt andet flere beslaglæggelser. I 2013 beslaglagde betjentene fra Task Force Pusherstreet hash, skunk og joint for godt 56 millioner kroner. Året efter lå tallet på knap 116 millioner kroner – altså mere end en fordobling.

Men også køberne har fået politiets skærpede indsats at føle. I september 2013, et år efter specialenhedens oprettelse, var 1.759 personer sigtet for at købe hash i fristaden. Da 2014 var omme, havde politiet i løbet af året sigtet yderligere godt 1.000.

Alligevel er Jørn Balther Nielsen ikke enig i politiets vurdering af omsætningen af hash i Pusherstreet.

»Politiet har ret i, at der er færre boder åbne af gangen, og at der nok også er lidt færre sælgere i det hele taget. Men 30 procent kan slet ikke passe,« mener han.

Da sidste punktum blev sat i den store hashsag fredag 27. marts, erkendte vicepolitiinspektør Torben Svarrer, at politiet fortsat har en stor opgave på Christiania.

»Selvfølgelig er vi tilfredse med kulminationen på to et halvt års arbejde. Men der er stadig åbenlys hashhandel i Pusherstreet på Christiania,« lød reaktionen til Berlingske umiddelbart efter, at de sidste ti tiltalte var blevet idømt samlet lige under 30 års fængsel for at handle med hash.

Hashaktion skaber martyrer
Både politiet og Anklagemyndigheden under Københavns Politi, der førte sagerne mod de 83 dømte i Københavns Byret, anser de sammenlagt 220 år og ni måneders fængsel som en sejr og et bevis på, at hashhandlen på Christiania foregår som organiseret kriminalitet. Ikke overraskende er vurderingen noget anderledes på Christiania, hvor cirka halvdelen af de dømte boede.

»Det er ikke organiseret, men blot en gruppe mennesker, der står og sælger hash. Og der er ikke nogen vindere, når folk bliver sendt i fængsel – specielt ikke i varetægtsfængsel,« siger Balther.

Han tror, at »Operation Nordlys« vil styrke christianitterne i deres kamp for legaliseringen af hash.

»Hver og én af de dømte christianitter bliver af mange anset som frihedskæmpere og martyrer, fordi de ser det som en del af kampen for den personlige frihed til at ryge hash.«

Meget tyder på, at der er lange udsigter, før det bliver lovligt at sælge og fyre op for en fed. Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har flere gange forsøgt at legalisere hashen i hovedstaden, hvor handlen ifølge S-borgmesteren blot bliver skubbet rundt. Hver gang har kollegerne i regeringen afvist. Dog var det aldrig en del af borgmesterens forslag, at christianitterne skulle stå for salget, men i stedet Københavns Kommune.

Lovligt eller ej fortsætter hashsalget ufortrødent bag kamouflagenettene i fristaden.