»Vil man have en jødisk skole i Danmark?«

På den jødiske Carolineskolen i København er der stor usikkerhed om fremtiden efter sidste uges terror i hovedstaden. Forældre og skoleleder kræver en plan for øget sikkerhed.

Siden terrorangrebene i København har bevogtningen ved den jødiske Carolineskolen været intensiveret, og skolen og forældrene presser nu på for at få en permanent, øget bevogtning af landets eneste jødiske skole. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på forrige weekends terrorangreb i København kræver forældre og skolelederen på den jødiske Carolineskolen, at sikkerheden omkring skolen nu bliver skærpet permanent.

På skolen er der stor usikkerhed om fremtiden efter sidste uges terror mod bl.a. den jødiske synagoge i Krystalgade, fortæller skoleleder Jan G. Hansen:

»Jeg er bekymret for skolens fremtid, hvis ikke der kommer en rigtig god plan for sikkerheden for skolen. Det betyder, at politiet og politikerne skal tage bevogtningen alvorligt.«

Han fortæller, at der er en stor bekymring og utryghed blandt forældrene på skolen.

»Men lige nu er det en tryghedsfaktor, at politiet er til stede på skolen hver dag,« siger han.

Trods politiets bevogtning er der en nogenlunde normal skoledag.

»Mit job er at sørge for så normal en skoledag som muligt og at kommunikere med forældrene. Paradoksalt nok så fungerer det. Det hænger sammen med politiets tilstedeværelse. Det betyder, at børnene bliver sendt i skole, og vi kan opretholde en normal skoledag. Hvis politiet ikke var der, så tror jeg ikke, at der kom mange børn i skole,« siger Jan G. Hansen.

Han har gennem de seneste fire år været skoleleder på Carolineskolen, der har kæmpet med faldende elevtal.

»Der skal ikke mange udmeldelser til, før skolen lukker. Det, synes jeg, vil være ærgerligt. Vi har konkrete udmeldelser efter forrige lørdag, og jeg har fået meldinger fra forældre, der vil melde deres børn ud, hvis politiet stopper bevogtningen,« siger Jan G. Hansen.

Flere kendte episoder

Gennem det seneste par år har der været en række offentligt kendte episoder på Carolineskolen. Så sent som i august 2014 trængte ukendte gerningsmænd ind i skolegården ved at klippe hul i skolens hegn. Efterfølgende blev der malet graffiti med relation til konflikten mellem Hamas og Israel. I to tilfælde i 2013 gik uvedkommende kvinder, ifølge Mosaisk Trossamfund, rundt om skolen og tog billeder ind mod skolens grund. Ved to episoder i 2012 blev flere mænd med mellemøstligt udseende opdaget, da de gik rundt om skolen og forgæves prøvede at åbne skolens døre.

»Vi er der, hvor der skal træffes en beslutning, om man vil have en jødisk skole i Danmark. Vi havde en episode her på skolen med anti-jødisk hærværk sidste år, og vi har rundt omkring i Europa gennem de senest år set, at jøder er terrormål. Eksempelvis med angrebet på den jødiske skole i Toulouse. Derfor er det vigtigt, at få afklaret spørgsmål om sikkerheden,« siger Jan G. Hansen.

Han betoner, at den jødiske skole spiller en vigtig rolle for det jødiske samfund i Danmark.

»Vi er en af verdens ældste fungerende jødiske skoler. Vi spiller en stor rolle i at integrere jøder i Danmark. Danmark ville være et fattigere samfund uden Carolineskolen. Det er en vigtig identitetsskabende institution, som vi driver. Den er vigtig, hvis jødedommen i Danmark skal overleve. Vi har mange forældre, der ikke lever et religiøst liv. Vi kan lære børnene om den jødiske kultur, tradition og religion.«

Usikkerheden omkring skolens sikkerhed har fået forældrerne til at sende et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

»Den dag Danmark ikke længere støtter op om vores børns sikkerhed, den dag bevæbnet politi forsvinder fra vores skole, den dag forsvinder vores børn også fra skolen. Det er sådan alle forældre føler det lige nu. Desværre. Vi har behov for regeringens ord på, at politiet ikke forsvinder, når det bliver hverdag igen. Og at vores sikkerhed i øvrigt opgraderes, så vi kan føle os trygge i vores danske samfund, som vi er stolte af at være en del af,« skriver de blandt andet i brevet.

Gentagne afvisninger

Det er ikke første gang, det jødiske samfund ytrer ønske om bedre sikkerhed omkring de jødiske institutioner. Efter skyderiet på det jødiske museum i Bruxelles sidste forår og umiddelbart efter terrorangrebet i et jødisk supermarked i Paris i sidste måned opfordrede Det Jødiske Samfund i Danmark politiet og Justitsministeriet til at revurdere sikkerhedstruslen omkring de jødiske institutioner:

»I løbet af sommer og efterår sidste år henvendte vi os 3 gange til tidligere justitsminister Karen Hækkerup om danske jøders sikkerhedssituation. Vi efterspurgte helt konkret en tilstedeværelse af Københavns Politi ved Carolineskolen, når børnene kommer og går fra skole, samt ved synagogen og vores menighedshus, i Krystalgade, ved større arrangementer,« skrev Mosaisk Trossamfund i et brev til nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) 13. januar.

»Vi advarede mod, at det ikke må være sådan, at der skal ske lignende myrderier i Danmark, inden politiet og Justitsministeriet tager truslen mod danske jøder alvorligt. På mødet kunne vi forstå, at PET var åbne for at drøfte vores bekymring. Vi er og har længe været i løbende kontakt med PET samt Københavns Politi men vi må konstatere, at vores ønske om øget tilstedeværelse af politi ikke er efterkommet,« beklagede Mosaisk Trossamfund bl.a. i brevet til Mette Frederiksen fra januar.

Politiet har flere gange sagt, at sikkerheden omkring jødiske institutioner har været øget efter angrebene i Paris. Efter terrorangrebet i København forrige weekend sagde Helle Thorning-Schmidt ved mindehøjtideligheden ved Krudttønden, at »et angreb på Danmarks jøder er et angreb på Danmark. På os alle sammen.« I dag, torsdag, besøger Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) Carolineskolen.