Vil gøre det surt for de kriminelle: Politiet rydder atter boder på Pusher Street

For tredje gang på én uge har Københavns Politi ryddet Pusher Street for ulovlige hashboder. Målet er ikke at stoppe hashhandlen, men at gøre livet surt for de kriminelle, lyder det.

Foto: Liselotte Sabroe. En politibetjent i færd med at rive en af Pusher Streets ulovlige hasboder ned. Billedet strammer fra Københavns Politis razzia fredag 17. juni 2016 (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

I ly af nattens torden og regn – og en britisk folkeafstemning, der har opslugt de fleste vågne væsners opmærksomhed – har politiet igen været på uanmeldt visit på Christianias ulovlige handelsgade, Pusher Street. Det forklarer Dannie Rise, leder af politiets dedikerede Pusher Street-task force, til Berlingske.

»Jeg kan bekræfte, at vi har været ude i nat, ligesom vi har været et par gange før i den her uge. Vi startede med at tage ud og se, hvad der var åbent af boder omkring midnat, og der fik vi anholdt 3. I forbindelse med en ransagning fik vi anholdt en fjerde person,« siger Dannie Rise.

»Derefter ventede vi på, at det blev dårligt vejr, og så kørte vi ud på Pusher Street igen og pillede 26 nye boder ned, der var blevet bygget, siden vi var der natten til mandag.«

Det er tredje gang på én uge, at Københavns Politi har foretaget en razzia på Pusher Street. Forrige fredag blev i alt 37 hashboder fjernet fra fristadens handelsgade under en storstilet razzia, hvor Københavns Politi også anholdt 18 personer og konfiskerede rundt regnet 9 kilo hash, pot og skunk.

Få dage senere var politiet igen tilbage på Pusher Street for at fjerne de boder, der hurtigt var blevet genrejst af gadens pushere – og natten til fredag har Dannie Rise og resten af den dedikerede Pusher Street-task force så været på overarbejde endnu en gang.

Og mens Dannie Rise medgiver, at det kan virke som et sandt sisyfosarbejde fra politiets side, understreger han, at de vil blive ved med at vende tilbage til Pusher Street med jævne mellemrum for at gøre livet surt for de kriminelle sælgere, der har deres daglige gang i gaden.

»Jeg er selvfølgelig godt klar over, at de nok skal få banket noget nyt op i dag, i morgen og i weekenden. Men som jeg har sagt før, så kommer vi igen, og vi ved, at der er mange derude, der gerne vil have at pusherne forsvinder derude fra,« siger Dannie Rise og tilføjer, at det aldrig må blive omkostningsfrit at ernære sig ved kriminalitet, og derfor vil politiet blive ved med at komme på Pusher Street, selvom det til tider kan virke meningsløst.

Ifølge task force-lederen er der dog også noget, der tyder på, at pusherne er blevet mere pressede på det seneste. I hvert fald får de nye hashboder mere og mere midlertidig karakter – og det betyder samtidig mindre rydningsarbejde for politiet, når de tropper op i kampuniformer med motorsave eller andet nedrivningsgrej.

»Vi kan se, at boderne bliver mindre og mindre permanente i deres udtryk, og så har Christianias beboere også selv har gjort en indsats for at lave et »shop-free-area« ude foran Woodstock (en café, red.), og det skal de virkelig have ros for,« siger Dannie Rise og tilføjer:

»Hvis man kan drage en parallel til den græske gud Sisyfos, så betyder det jo kort sagt, at den sten, vi skal trille op af bakken hver gang, bliver mindre og mindre, og det er jo positivt,« lyder det fra Dannie Rise.

Politiets Pusher Street-task force blev sat i verden i 2012. Siden da har betjente beslaglagt hash, pot og skunk til en værdi af 255 millioner kroner, ligesom ordensmagten har inddraget kontanter for cirka 31 millioner kroner hos de mange sigtede.

Politiet har dog tidligere estimeret den årlige omsætning i Pusher Street til at ligge på omkring en milliard danske kroner.