Vil du redde klimaet? Så drop at få børn

Ny rapport fra Lunds Universitet anbefaler, at man undlader at få børn, hvis man ønsker at minimere sit CO2-fodaftryk mest muligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere er de seneste år blevet mere bevidste om at gøre noget for miljøet. Måske affaldssorterer du, eller også har du for længst skiftet til sparepærer. Men hvor meget hjælper du egentlig klimaet ved at ændre på dine vaner? Det har en gruppe forskere fra Lunds Universitet undersøgt i en ny rapport.

»Vi skrev rapporten som et svar på de spørgsmål, som vi nærmest hver dag får af folk, der er bekymrede over klimaforandringerne, og som gerne vil vide, hvordan de kan gøre en forskel,« fortæller Kimberly Nicholas, der forsker i bæredygtighed ved Lunds Universitet og er en af rapportens forfattere.

Rapporten analyserer hvilke livsstilsændringer, der har størst effekt på den mængde CO2, som vi udleder. Forskerne har inddelt valgene efter, hvorvidt de har høj eller lav effekt på klimaet, og peger især på fire livsvalg, der virkelig kan gøre en forskel. De fire råd kan opsummeres således: drop kødet, drop bilen, drop flyrejserne og drop børnene.

Skifter du til en vegansk diæt, vil du spare kloden for omtrent 0,8 ton CO2 årligt. Undlader du at flyve over Atlanterhavet, sparer du kloden for omtrent 1,6 ton CO2 per flyvetur. Og vælger du at sælge bilen og i stedet bruge cyklen, kan du spare miljøet for 2,4 ton CO2 årligt. Det, der har klart størst effekt, er dog, hvis du vælger at få et barn mindre. Det vil nemlig give en besparelse på 58,6 ton CO2 årligt. Til sammenligning sparer du blot 0,21 ton ved omhyggeligt at genbruge i løbet af et år.

»En veninde fortalte mig for nylig, at hun havde overvejet at få et tredje barn, men at hun ikke vidste, hvor store konsekvenser det har for miljøet. Jeg ved ikke, hvad hun beslutter, men jeg tror, at det er sundt for folk at mærke efter deres værdier, når de overvejer at få børn,« siger Kimberly Nicholas.

En billig løsning

»Det er meget værdifuldt at pege på de ting, der giver den største forskel. Så har vi som individer mulighed for at gøre det eller for at presse på for at samfundet prioriterer teknologisk udvikling,« siger Katherine Richardson, der er medlem af Klimarådet og tidligere formand for Klimakommissionen.

Hun stiller sig dog kritisk over for den del af rapporten, der anbefaler at få færre børn for klimaets skyld:

»Jeg synes, at det er lidt billigt at løse problemet med menneskeskabte klimaforandringer ved at lave færre mennesker. Det er jo sådan set en »no-brainer«. Derudover tror jeg egentlig, at vi fortsat vil have sex, flyve og transportere os. Derfor er det vigtigt, at vi fokuserer meget mere på at lave om på de teknologier, som vi bruger til at transportere os.«

Kimberly Nicholas understreger, at hun ikke mener, at mennesker bør stoppe med at få børn af miljøhensyn.

»Det er ikke meningen, at rapporten skal læses som en politisk anbefaling. Den skal blot informere, så folk kan træffe deres individuelle valg på et oplyst grundlag,« siger hun og fortsætter:

»For mange af mine videnskabelige kolleger kommer det ikke som en overraskelse, at hver ny person, der fødes i Nordamerika og Europa, bidrager med en enorm mængde CO2 i atmosfæren. Men hvis du ikke arbejder med klimaforandringer til hverdag, indser du muligvis ikke præcis, hvor stor effekt det egentlig har.«