»Vil alle ikke holde fester? Nej!«

Foreningen »Vi elsker stilhed« har et budskab til danskerne: Shhh!

Distortion på Vesterbro, torsdag den 1. juni 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

En spøgefugl har spurgt Berlingskes reporter, om et eventuelt kampvalg om bestyrelsesposterne i foreningen »Vi elsker stilhed« vil foregå i larmende tavshed. Spørgsmålet må man til Folkestedet på Carl Blochsvej 28 i Aarhus 10. juni kl. 12.30 for at få besvaret.

Her holder »Vi elsker stilhed« generalforsamling. Foreningen mangler folk i bestyrelsen. I dag tæller den tre personer ud af 1.331 medlemmer. Derfor er et af punkterne på generalforsamlingens dagsorden, ifølge stifteren af den seks år gamle forening cand.theol., forfatter og psykoterapeut, Ilse Sand, at få flere til at melde sig til bestyrelsen, så den kan blive mere aktiv.

Med flere aktive medlemmer vil det bl.a.  blive muligt igen at uddele en stilhedspris, som man gjorde i 2012, hvor prisen tilfaldt DSB for deres stillekupéer.
Gode idéer til kommende aktiviteter skorter det ellers ikke på fra medlemmerne. Nogle har foreslået at sætte fokus på høj musik i butikker, andre på støjende fritidsinteresser. I det forløbne år har man forsøgt at skabe opmærksomhed om ro i boliger.

Ilse Sand siger om stilhedsforeningen:
»Nogle mennesker er rigtigt robuste over for støj, og de kan selvfølgelig ikke forstå, hvorfor andre skal være så vanskelige. Man bliver hurtigt stemplet som sur og intolerant. Det er meget mere populært at sige »Mor I jer bare, jeg er ikke så sart.«
Foreningen har til formål blandt andet »at gøre opmærksom på, hvor meget støj og medfølgende stress, der faktisk kan undgås, og at hjælpe lydfølsomme mennesker med at finde eksempelvis caféer, boliger og butikker uden unødvendig støj,« som der står på deres hjemmeside.

I en Distortion- og festivalsæson og i en tid, hvor de store byer vokser, er det forståeligt, at lydfølsomme og særligt sensitive mennesker søger mod tyste omgivelser.
»Det er ikke, fordi vi vil have et miljø, der er hundrede procent lydløst. Vi vil bare gerne være fri for meget unødvendig menneskeskabt støj,« siger Ilse Sand og nævner NorthSide festivalen i Aarhus som »en stor plage for mange mennesker«.
Flere boligforeninger siges at være positive over for at oprette »stille-opgange«, hvor retten til at feste og støje skal være stærkt begrænset.

»Stille introverte typer, der er vilde med meditation og klassisk musik, vil ELSKE det,« siger Ilse Sand.
»Jeg er sikker på, at det er et spørgsmål om tid, før dem, der vil have fred og ro finder sammen, så dem, der kan lide fester, ikke skal udsættes for »sure« folk som os.«
Har du idéer til, hvordan man kunne holde fester uden at genere andre?
»Altså man kunne forbyde fester, og så må folk leje lokaler ude i byen. Vil alle ikke holde fester? Nej! Det vil alle ikke, men der er prestige i at være én, der fester natten igennem.«