Vikingeskibsmuseets skæbne: »Vi elsker vores forældre, men vi hader deres smag«

Den berømte Vikingeskibshallen i Roskilde er slidt. Derfor skal den rives ned, er det blevet besluttet. Men det vil være en fejl af de helt store, lyder det nu fra den internationale arkitektverden.

Vikingeskibshallen blev hårdt ramt under en stormflod i december 2013. I oktober 2017 var den atter truet af vandmasserne pga. stormen Ingolf. Her lykkedes det dog museet at forsvare bygningen ved en indvendig stormflodssikring. Vikingeskibsmuseet søgte selv om at få ophævet fredningen af Vikingeskibshallen i december 2017. Det blev dog afvist af Slots- og Kulturstyrelsen. Museet påklagede herefter styrelsens afgørelse til Kulturministeriet, som i august i år valgte at ophæve fredningen. Bygningen kan derfor nu rives ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kendte Vikingeskibshallen i Roskilde med de endnu mere kendte vikingeskibe fra Skuldelev er offer for meget mere end tidens tand og udsigten til vildere vejr og vandstandsstigninger i Roskilde Fjord.

Betonbyggeriet fra slutningen af 1960erne er også offer for en slags uskreven naturlov, der byder børn at ringeagte, nedrive eller ligefrem hade det, deres forældre har bygget op.

Det er derfor, Kulturministeriet for ganske nylig ophævede fredningen af det unikke betonbyggeri, så det med alle sine K3ere kan blive revet ned for at give plads til en ny og klimasikret museumsbygning.

Jo, den er god nok ifølge lektor og ekspert i bygningsrestaurering og -bevaring på Arkitektskolen i København, Søren Vadstrup.

Arkitekturekspert, Søren Vadstrup

»Teak og mahogni går som varmt brød. Det kan vores børn nu knuselske.«


Som han ser det, går det igen og igen, at børn har det med at sige nej til det, deres forældre har sagt ja til, og at det ofte først er med børnebørnene, at der igen bliver sagt ja.

I tilfældet med Vikingeskibshallen, tegnet af arkitekt Erik Christian Sørensen i brutalistisk stil og åbnet i 1969, er børnene af hans generation – ingen nævnt, ingen glemt – blevet modne, voksne og magtfulde, og er der noget, de ikke kan lide, så er det betonbyggeri.

Advarer de studerende

»De hader den tid, der repræsenterer deres forældre. Jeg er i nogenlunde samme generation, og jeg kan heller ikke lide de her betonhuse, men lige præcist det her er ret fint,« siger lektoren fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), der selv er midt 60erne:

»Vi kan se det, når vi selv arbejder med gamle huse. Det, vi fjerner, det, vi synes er grimt, er typisk det, der er lavet lige før os. Hvorimod det, der er lavet for 100 år siden, synes vi i mange tilfælde er fint.«

Derfor siger han også altid til sine studerende, at de skal lave tingene ordentligt. Ellers bliver deres det første, der bliver fjernet, når næste generation tager fat.

Søren Vadstrup lufter sine betragtninger i forbindelse med, at et internationalt netværk af arkitekter i International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) netop har skrevet til Vikingeskibsmuseets ledelse og bestyrelse samt kulturministeren, for at gå i forbøn for betonbyggeriet på havnefronten i Roskilde.

Som repræsentant for ICOMOS i Danmark kan Søren Vadstrup kun bekræfte, at Erik Christian Sørensens skibshal er noget særligt og bevaringsværdigt, og at det stadig er muligt at sikre den mod vejr og vind og stigende vandstand.

»Den er inspireret af Le Corbusier, men i hænderne på nordiske arkitekter får denne stil et løft i elegance og stil, der tydeligt ses på museet i Roskilde. Det må man bare tage hatten af for. Selv om det er i beton,« siger han.

Søren Vadstrup taler om, at »vi skal over en tærskel, før vi kan elske det«. Om det så er bygning, bolig, køkken eller design.

»Mine forældre hadede bungalows, de der små firkantede hus med pyramidetag af tagpap, der blev bygget mange af i 1930erne. Men i dag virker de pæne og smukke, hvis de altså ikke er ødelagt. De er funktionelle, har mange fine detaljer og er meget populære i dag. Jeg kan tydeligt huske, da jeg var barn, hvordan mine forældre så dem som grimme, når vi kørte forbi dem,« siger han:

»Men jeg har altid syntes, at de parcelhuse, mine forældre byggede, var grimme.«

»Teak og mahogni går som varmt brød«

Så du burde jo sådan set ikke kunne lide Vikingeskibshallen?

»Den er noget særligt.«

Men hvad med Wegner, Børge Mogensen og Arne Jacobsen?

»De er klassikere. Nogle ting har så høj kvalitet, at alle kan se det,« siger han og tilføjer, at det dog ikke har forhindret, at de for nylig er blevet revet butiksinterieur af både Wegner og Mogensen ned:

»Det har ikke passet ind.«

Ifølge Søren Vadstrup ender det meste af indboet i det fædrende hjem på lossepladsen, når det engang skal tømmes af børnene. Men så bliver tingene fundet af tingfindere og ender hos marskandisere, der kommer i TV, og pludselig er ellers så kedelige møbler fra 1950erne til 1970erne tilbage i stuens varme.

»Teak og mahogni går som varmt brød. Det kan vores børn nu knuselske,« siger Søren Vadstrup.

Meldingen fra ICOMOS ændrer ikke på, at hallen skal væltes, og der skal bygges nyt, lyder det ifølge TV 2 Lorry fra Vikingeskibsmuseets formand, Roskilde-borgmester Joy Mogensen (S).

»Vi har prøvet i 15-20 år at få folk til at finansiere en omfattende restaurering af bygningen, og der var ikke nogen, der ville hjælpe. Nu har vi fået beregninger, der viser, at bygningen kun har seks til otte års levetid tilbage, og at en omfattende restaurering blot vil udskyde problemet i ti til 20 år,« siger hun:

»... når valget står mellem bygningen og skibene, er jeg nødt til at være ansvarlig og vægte skibenes sikkerhed. Jeg vil ikke stå til ansvar for at lade 1.000 år gamle skibe være i fare, hver gang det stormer.«