Vikingemuseet Fyrkat lukker hvis ikke de får lån

30 kulturinstitutioner har penge ude at svømme hos Arbejdsmarkedets Feriefond. Et af dem er museet Fyrkat.

Arkivfoto: Vikingeskib. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vikingemuseet Fyrkat er en blandt mindst 30 kulturinstitutioner, der har lånt penge hos Arbejdsmarkedets Feriefond.

De sidste mange år har museet hvert år modtaget brev om, at deres lån på omkring 5,7 kroner kunne fornys, hvis de vanlige betingelser var opfyldt.

Men i det seneste brev var muligheden for fornyelse af lånet pludselig taget af bordet.

»Vi skal fra 2019 i runde tal levere 5,7 millioner tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond. Jeg har hørt Mariagerfjord Kommune, og der kan man ikke give 5,7 millioner kroner. Regningen lander hos os.«

»Det er bestyrelsen, der skal tage en afgørelse, og det peger i retning af at lukke centret,« siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach.

I Berlingske lørdag kan man læse om adskillige kulturinstitutioner, der ligesom Fyrkat er i klemme, fordi de kan se frem til at skulle betale store millionbeløb tilbage, som de regnede for at være proformalån.

Ved optagelsen af lånene har feriefonden således givet udtryk for, at pengene ikke skulle betales tilbage, men det har ændret sig efter et politisk forlig i 2013.

Her blev der overført 360 millioner fra feriefonden til staten, og det betyder, at fonden nu må begynde at indkræve de mange millioner, som de har lånt ud.

Men det er de færreste institutioner, der vil kunne betale tilbage, tror museumsdirektøren.

»Det er jo ikke en type institutioner, der giver overskud det her.«

»Der bliver meget stille rundt omkring i det danske sommerland,« forudsiger han.

Lars Christian Nørbach håber nu, at politikere både i kommunerne og i Folketinget vågner op og indser, at man har lavet et fejlagtigt forlig.

»Det er et politisk forlig, der effektuerer det her. Feriefonden skal jo bare agere efter, hvad de får af vide af politikerne. Så jeg synes virkelig, at politikerne skal genoverveje det her,« siger han.

/ritzau/