Vidneudsagn om ydmygelser af ældre får ikke konsekvenser: Hjemsendte medarbejdere kan vende tilbage

En uvildig advokat har undersøgt forhold på plejehjemmet Møllegården i Gladsaxe, efter at Berlingske i november kunne berette om nedværdigende snapchats af ældre og andre ydmygende episoder. Advokatundersøgelsen har ikke fundet tilstrækkelig dokumentation for krænkelserne og anbefaler, at fire hjemsendte medarbejdere kan vende tilbage til deres arbejde.

»Jeg tænkte, at det var virkelig, virkelig upassende. Mine kolleger havde et forvrænget billede af, at det var sjovt, og det bekymrede mig meget.« Medarbejdere på Møllegårdens Plejeboliger i Gladsaxe Kommune advarede ledelsen om ubehagelige oplevelser på stedet. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gladsaxe Kommunes socialdemokratiske borgmester, Trine Græse (S), satte i november en uvildig advokatundersøgelse i gang, efter at Berlingske beskrev advarsler om ydmygende behandling af svage og demente ældre på Møllegården Plejeboliger.

Nu er undersøgelsen fra advokatfirmaet Sirius færdig, og den konstaterer, at der ikke er grundlag for ansættelsesretlige konsekvenser, da der er utilstrækkelig dokumentation for, at de kritisable episoder rent faktisk har fundet sted.

Plejehjemmets ledelse kan heller ikke kritiseres for manglende orientering til byrådet eller den øverste kommunale ledelse, lyder det.

»På grund af utilstrækkelig dokumentation for, at de oplyste krænkende eller upassende episoder
har fundet sted, således som de er beskrevet, er der efter vores opfattelse ikke grundlag for at
kritisere den orientering, som ledelsen af Møllegården eller andre ledere videregav eller ikke videregav til øverste ledelsesniveau eller det politiske niveau,« skriver advokatfirmaet, der blandt andet har lavet interview med nuværende og tidligere medarbejdere.

I november beskrev Berlingske episoder med ydmygende behandling af ældre på baggrund af et internt referat og interview med flere tidligere medarbejdere.

I referatet fra februar 2020 advarer en medarbejder mod en humor blandt en gruppe af medarbejdere, som er blevet »tiltagende problematisk« og skete på »beboernes bekostning«.

Referatet beskriver blandt andet en episode, hvor en medarbejder så sin kollega slikke på et bolsje og dernæst tilbyde det til en ældre kvinde, som var »hårdt ramt af demens og uden ret mange kognitive ressourcer«. Medarbejderen følte derfor, at »situationen krænkede« beboeren.

Referatet beskriver desuden en episode, hvor den samme ældre kvinde havde fået tre glas rødvin til frokost. Kvinden var blevet beruset. Hun var ligefrem »helt væk«, står der i referatet. Alligevel havde en ansat angiveligt gentagne gange løftet den berusede ældre kvindes arm op for at »slippe den, så den faldt slapt ned på armlænet«. Imens skulle den ansatte have smågrinet og spurgt den ældre kvinde, om hun nu havde drukket sig fuld igen.

I referatet henvises også til »episoden i sommer, hvor der var blevet sendt snap af beboere i kompromitterende situationer«.

En anden medarbejder, Anne Østergaard, der var ansat på Møllegården i årene 2017-2019, har fortalt Berlingske om indholdet af de omtalte snapchats. Til at starte med var der tale om spøgefulde videoer med uskyldigt indhold, der blev sendt rundt mellem medarbejderne. Men de ændrede karakter, har hun forklaret.

Hun begyndte at modtage videoer, hvor plejecenterets gamle og ofte demente beboere var blevet filmet. Her var blandt andet tilsat et digitalt filter, så det så ud, som om de ældre havde lange hundeører.

I advokatrapporten opsummeres det, at »efter vores opfattelse, så har der formentligt været nogle episoder med snapchats af beboere, mest sandsynligt forud for sommeren 2019. Dette kan efter vores vurdering ikke bevises, men det har sandsynligheden for sig, at én eller flere medarbejdere har sendt snapchats af beboere på Møllegården«.

Advokatfirmaet vurderer også, at der »formentlig« har været nogle episoder, hvor »en medarbejder på Møllegården overfor en beboer har optrådt på en måde, som kunne opfattes som upassende«.

Til gengæld fremhæver advokatrapporten, at der kun er ét øjenvidne til hver af de kritiserede episoder, mens de anklagede medarbejdere i sagerne nægter, at krænkelserne har fundet sted.

»På grund af den utilstrækkelige dokumentation for de oplyste episoder er det vores vurdering, at der heller ikke har været grundlag for politianmeldelse vedrørende de episoder, som har givet anledning til denne undersøgelse,« lyder det i rapporten.

Da borgmester Trine Græse (S) først hørte om beretningerne i november, fandt hun forløbet »stærkt, stærk bekymrende« og ønskede sagen kulegravet. Samtidig blev fire medarbejdere og chefen for ældreområdet sendt hjem.

»Jeg er glad for, at vi nu har fået undersøgt sagen til bunds. Rapportens konklusioner er heldigvis fuldstændig klare og entydige, og jeg har tillid til de beslutninger, som administrationen nu har truffet på baggrund af rapporten,« siger borgmester Trine Græse i en pressemeddelelse med henvisning til, at de fire medarbejdere og den pågældende chef nu vender tilbage til deres arbejde.

De Konservatives medlem af byrådet, Henrik Sørensen, er dog ikke helt enig i advokatrapportens konklusioner.

»Jeg synes, det er et forkert skøn, at man ikke skulle informere byrådet og de pårørende om de her snapchatepisoder. Både som borger og pårørende skal man kunne have tillid til, at man bliver behandlet godt og korrekt. Her handler det om jura i forhold til, at man ikke kan bevise det. Men jeg har svært ved at tro, at det her skulle være taget ud af den frie luft,« siger han.

Den 10. december 2021 lavede Styrelsen for Patientsikkerhed et uanmeldt tilsyn på Møllegården med fokus på beboernes selvbestemmelse, livskvalitet, trivsel og relationer. Her fandt tilsynet »ingen problemer af betydning for den fornødne kvalitet«.