Vidne efter dødelig tvangsudsendelse: »Betjentene var barske. Hold kæft, hvor var de hårde«

Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger et forsøg på tvangsudsendelse i mandags, hvor en algerisk mand mistede bevidstheden. Vidne fortæller, at politiet var meget hårdhændede, hvorefter manden fik kunstigt åndedræt og hjertemassage i flyet.

En algerisk mand mistede bevidstheden i et fly, da han skulle tvangsudsendes. To dage senere døde han. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et øjenvidne fortæller, at politiet var hårde, da en 34-årig algerisk mand i mandags blev forsøgt tvangsudsendt med et fly fra Københavns Lufthavn. Manden døde efterfølgende, og Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger nu sagen.

Øjenvidnet hedder Michael Thorvaldsson, og han steg mandag morgen om bord på et Air France-fly, der havde afgang kl 6.25 mod Paris. Da han kom ind i flyet, opdagede han, at der var en meget højlydt mand om bord med flere betjente omkring sig, der holdt ham tilbage. Det fortæller han til flere danske medier.

»Jeg sad på sæde 22a, og den algeriske mand sad på 23f, så jeg sad nærmest lige ved siden af ham. Jeg kunne se, at der var tre betjente på ham. To af dem lå oven på ham, og den tredje holdt ham tilbage i sædet. Derudover var der en kvindelig betjent, der stod og skærmede af for passagerer på vej ind i flyet,« siger han til Ekstra Bladet.

Michael Thorvaldsson fortæller, at tumulten varede omkring en halv time. Så blev der helt stille, og manden blev lagt i mellemgangen, mens der blev kaldt efter en læge.

Ifølge Michael Thorvaldsson gav en læge den algeriske mand kunstigt åndedræt og hjertemassage, før han blev lagt på en båre, fik iltmaske på og blev kørt væk i en ambulance.

To dage senere døde den 34-årige mand på hospitalet.

Michael Thorvaldsson var ikke den eneste passager, der var chokeret over oplevelsen.

»Jeg sad ved siden af en ung gymnasiepige, og jeg vil sige, at det også var en del af den måde, jeg ligesom kom videre på. For hun var edderhugme chokeret, skal vi sige det sådan. Det var en grim oplevelse,« siger han til Politiken.

Ekstra Bladet har spurgt Michael Thorvaldsson, hvad han mener om politiets ageren, hvortil han svarer:

»Jeg syntes, betjentene var for barske, da det skete, og det synes jeg stadigvæk. Hold kæft, hvor var de hårde, de der betjente. Det var voldsomt.«

Politiklagemyndigheden undersøger altid sager, hvor en person afgår ved døden eller kommer alvorligt til skade, mens personen er i politiets varetægt, eller hvis det sker som følge af politiets indgriben. Politiklagemyndigheden har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.

Var du med i flyet og vidne til episoden, så skriv gerne til matg@berlingske.dk