Videoovervågning flytter kriminalitet til ghettoers naboer

Videoovervågning hjælper med at fjerne kriminalitet - men kun fra det område, hvor kameraerne er sat op. For så lever ugerningerne blot videre hos naboen.

Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videoovervågning i de danske ghettoer fungerer ikke helt efter hensigten. Godt nok standser de kriminaliteten inden for kameraets vinkel, men i stedet for at fjerne indbrud, hærværk og overfald helt, rykker det over til naboen.

Derfor har det været nødvendigt i flere nabokvarterer til udsatte boligområder at smide penge i dyrt videoovervågningsudstyr. Det viser aktindsigter i politiets sagsbehandling, som Information har fået adgang til.

For Mjølnerparkens nabo på Hothers Plads på Nørrebro i København kan det mærkes, at ghettoområdet har fået overvågning. Negativt. Det forklarer Troels Glismann, som er formand for AB Lersøgaard. Antallet af lovovertrædelser på Hothers Plads er steget, og derfor har boligforeningen nu også investeret i videokameraer. Men heller ikke det løser problemerne, som nu blot er rykket videre til et tredje sted.

- At vi har sat kameraerne op betyder bare, at vi nu har eksporteret problemerne til nogle andre. Men det er jeg iskold over for, hvis jeg skal være helt ærlig. Som formand for foreningen er det min opgave at hjælpe den til at få det bedre. Og det har vi fået, siger han til Information.

Problemet er nemlig, at de unge lynhurtigt opfanger, hvor kameraets blinde vinkler er, mener Morten Bergstrøm, der er driftsleder i boligområdet Askerød i Greve Nord.

- Det er helt klart, at i takt med, at der kommer videokameraer op, så er de udmærket godt klar over, hvor de sidder, og hvilken vinkel de kan filme. Så hvis de har nogle ting, der ikke tåler dagens lys, så gør de det bare et andet sted, siger han til Information.

To naboområder til Askerød fik hurtigt sat overvågning op, efter at det udsatte område gjorde det. Og som ved Mjølnerparken rykker kriminaliteten blot til næste sted. Alligevel understreger politidirektør i Nordsjællands Politi, Finn Borch, at der er positive erfaringer ved videokameraer i boligområder. Dog har de endnu ikke nogle undersøgelser af, om kriminaliteten lever videre hos naboen.

- Vi ved ikke, om det flytter på grund af overvågningen. Vi ville gerne vide det, men det er vanskeligt at finde ud af, siger Finn Borch til Information.