Video med grædende Scarlett skaber kæmpe debat: »Du er ikke dansk«

Se videoen, der er blevet delt tusindvis af gange og har fået Inger Støjberg til at reagere. Det er ikke skuespil, understreger mediebureauet bag.

Screenshot fra videoen af syvårige Scarlett. Gorilla Media har givet Berlingske tilladelse til at bruge billedet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Du er ikke dansker.«

Sådan lyder beskeden til en gruppe børn i en video, der har skabt store diskussioner på sociale medier og fået politikere til at reagere.

Den lidt over tre minutter lange video fra det nystartede bureau Gorilla Media i København er blevet kaldt alt fra rørende og smuk til provokerende og manipulerende.

Videoen begynder med denne tekst:

»Den 09/02-2017 vedtog Folketinget denne udtalelse, som lød: 'Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 pct. Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark'.« Citat: Martin Henriksen, Dansk Folkeparti.

En formulering, der hører til et forslag til vedtagelse omhandlende andelen af etnisk danskere i Brøndby Stand, og som skabte en stor debat om, hvorvidt det er rimeligt at skelne mellem danskere og »efterkommere af indvandrere«.

Efter introen med citatet fra Martin Henriksen bliver fire børn præsenteret.

Én af dem er Scarlett, der sætter sig ned og smiler til kameraet.

»Jeg hedder Scarlett. Jeg er syv år.«

Interviewer: »Hvor kommer du fra?«

Scarlett: »Danmark.«

Interviewer: »Hvorfor?«

Scarlett: »Fordi jeg er blevet født i Danmark, og jeg er vokset op her.«

Interviewer: »Du er ikke dansk.«

Scarlett kigger tøvende: »… Ok.«

Hun kigger ned. Drejer hovedet. Kigger igen på kameraet. Har grædt. Kigger væk igen.

En ny tekst toner frem: »Kære politikere, husk nu hvem I taler om.«

48 timer efter videoen blev delt af Gorilla Media havde næsten 23.000 Facebook-brugere delt den.

Opslaget ledsages af denne tekst fra det københavnske mediebureau:

»Eftersom Folketinget har besluttet, at vores børn ikke er danske, har vi besluttet at fortælle dem det #Jeg ErDanmark.«

Kommentarerne er mange:

»Gribende og rørende! Men jeg synes, som psykolog, slet ikke, at der er ok at bruge børn og deres følelser på denne måde i en politisk debat på sociale medier.«

En anden skriver, at han håber, det er indøvet skuespil, »ellers er I ikke en dyt bedre end dem, der udøver den hadske retorisk«.

Men det er ikke indøvet skuespil, siger Alex Sabour til Berlingske. Han er far til Scarlett og medejer af Gorilla Media, der fokuserer på at skabe virale videoer.

Han fortæller, at han er overvældet over de reaktioner, videoen har afstedkommet. Til spørgsmålet om, hvorvidt han har forståelse for, at flere kalder videoen »over stregen«, svarer han:

»Det er politikerne, der er gået over stregen her.«

Alex Sabour, der er født i Iran og vokset op i USA, forklarer, at politikernes retorik gør det sværere for børn som de fire i videoen at blive accepteret som en del af den danske befolkning. Ord som »efterkommere af indvandrere« er en anden måde at sige, at børnene ikke er danske, mener han.

En ekspert i personlig branding siger til TV 2, at Gorilla Media misbruger børnene i videoen, og til samme medie siger integrationsminister Inger Støjberg:

»Det er moralsk forkert, forrykt og ulækkert. De ting, som bliver sagt i videoen, har jo ingen hold i virkeligheden.«