Viceadvokat: Seks tiltalt for at kæmpe for Islamisk Stat er alle opvokset i Danmark

Efter omfattende efterforskning af en international navneliste fra terrororganisationen Islamisk Stat rejser anklagemyndigheden nu straffesag mod seks mænd.

Én kriger fra Islamisk Stat kører parade gennem byen Raqqa d. 30. juni 2014. (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks mænd, der har været i politiets varetægt siden foråret 2016, er netop blevet tiltalt for at drage til Syrien, hvor de har ladet sig hverve til at kæmpe for Islamisk Stat.

Tiltalen er blevet rejst på baggrund af efterforskning af en international navneliste fra terrororganisationen.

»Vi har kigget på, hvor mange danskere, der optræder på den her liste, altså »medlemskartoteket«. Man skal forstå, at den liste eller kartotek ikke er fuldstændig eller løbende bliver ajourført, den dækker over en given periode. Vi har så kunnet konstatere, hvem der har stået på listen, og hvem der er afgået ved døden dernede eller muligvis stadig er dernede. Men jo så også hvem, der er i Danmark,« siger Vicestatsadvokat Anders Riisager.

De seks tiltalte er i alderen 20 til 30 år. Den ældste er født i 1987, den yngste i 1996. De er alle vokset op i Danmark:

»Det er nogle, der har bopæl i Danmark, og de har alle opholdstilladelse i Danmark. Nogle har dansk statsborgerskab, andre har ikke dansk statsborgerskab, og nogle har formentligt dobbelt statsborgerskab. Der er en variation - som man må forvente i sager som denne. Alle har haft deres opvækst i Danmark,« siger Anders Riisager.

IS-listen

Danmark fik for et år siden af internationale samarbejdspartnere en liste med navne på personer, der kunne have tilknytning til IS. Berlingske har også haft adgang til listen via Eithar Abdulhaq fra den syriske nyhedsorganisation Zaman al-Wasl. Dokumenterne er spørgeskemaer til registrering af det, der kaldes »fremmede krigere«, ved ankomst til Islamisk Stats områder. En slags CV for Syrien-jihadister.

Materialet indeholder jihadisternes rigtige navne, fødselsdato, bopæl og telefonnumre. Med de oplysninger har Berlingske været i stand til at identificere en række af de danskere, der rejste til Syrien i sidste halvdel af 2013. På det tidspunkt havde Islamisk Stat endnu ikke proklameret oprettelsen af sit såkaldte kalifat, men organisationen var allerede godt på vej til at bryde med al-Qaeda og udvikle sit eget bureaukrati.

Siden de danske myndigheder fik adgang til listen i foråret 2016, har efterforskere fra blandt andet Københavns Politi nøje gennemgået de personer, der kunne blive genstand for dansk strafforfølgning.

»De seks, der nu bliver rejst tiltale mod, er personer, der allerede er i politiets varetægt. Det har de været siden foråret 2016, hvor vi og politiet fik adgang til de her lister. De er tiltalt efter det samme, men bevisførelsen må vise, om de alle seks fysisk har været i Syrien. Der er nogle af dem, der ikke har udtalt sig, mens sagen er blevet behandlet,« siger Anders Riisager.

Kommer der flere anholdelser?

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Men teoretisk kan man forestille sig mange ting. Du kan forestille dig, at der ikke kom flere. Du kan forestille sig, at der kommer flere,« svarer Anders Riisager.

Der er rejst tiltale efter straffelovens § 114c, stk. 3, der handler om at lade sig hverve til en terrororganisation. Der er tillige rejst tiltale efter straffelovens § 114d, stk. 3, der handler om træning til terror.

De tiltalte bor forskellige steder i landet, som Berlingske tidligere har beskrevet, og derfor er straffesagerne sendt til tre forskellige byretter: Retten på Frederiksberg, Retten i Glostrup og Retten i Aarhus.

Alle straffesagerne vil blive ført som nævningesager, idet det vurderes, at straffen vil kunne blive på mere end fire års fængsel, hvis de tiltalte bliver kendt skyldige.

»Nu er den videre fremgangsmåde, at anklageskrifterne bliver sendt til berammelse i de respektive byretter,« forklarer Anders Riisager.