»Vi ville aldrig byde danske fanger de forhold«

Fængselsbetjente i Ellebæk har fået nok af de forhold, man byder asylansøgere. Massiv overbelægning betyder bl.a., at indsatte stik imod intentionen flyttes til Vestre Fængsel blandt kriminelle. Ledelsen øger nu kapaciteten.

I Sandholmlejrens fængselsafdeling er forholdene så horrible, at fængselsbetjente nu råber vagt i gevær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indespærrede asylansøgere har levet og boet uden nogen former for privatliv i den sikrede institution Ellebæk, der ligger i forlængelse af Sandholdlejren. Afdelinger, der normalt vil huse 20 indsatte, har på det seneste været hjem for 28-29 fanger. Men ikke nok med det. De kummerlige forhold betyder flere slagsmål og mytteriforsøg. Sådan lyder det fra fængselsfunktionær Carsten Pedersen og arbejdsmiljørepræsentant i Ellebæk Thomas Haasum.

Danske fanger i Kriminalforsorgens institutioner ville aldrig blive stuvet sammen, som det sker på Ellebæk, lyder det fra de to. Nu er også Folketingets retsudvalg, justitsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets Ombudmand med et brev fra Carsten Pedersen, der har været ansat i Ellebæk siden 1989, blevet gjort opmærksom på forholdene.

Indsatte i Ellebæk adskiller sig fra andre indsatte i danske fængsler, de er nemlig ikke kriminelle. De er indespærrede, mens deres asylsag behandles, og fordi myndighederne eksempelvis frygter, at de ellers vil »gå under jorden«.

Overbelægningen betyder, at indsatte, der ofte har traumer, tortur og krigsskader med i bagagen, »koger over«, fortæller Carsten Pedersen og Thomas Haasum. Slagsmål og mytteritilstande oplever man stort set ikke under »normalt belæg«, men nu er det anderledes.

I weekenden var der et slagsmål på boldbanen og et andet på en af afdelingerne. Og den 5. maj om eftermiddagen blev politi og brandvæsen tilkaldt, fordi oprørske fanger havde sat ild til skraldespande.

»Vi måtte have assistance fra Nordsjællands Politi og fængselsbetjente fra Vestre Fængsel. De indsatte var »oppe at ringe«. Der kan nemt opstå »dem og os-mentalitet«, og det er rent sikkerhedsmæssigt hverken godt for os eller dem. Vi kan have svært ved at stoppe de indsatte, hvis det virkelig løber løbsk,« siger Thomas Haasum.

Placeres i Vestre Fængsel

På grund af belægningspresset har Ellebæk også bedt National Udlændinge Center (NUC) under Rigspolitiet placere et antal fanger i Københavns Fængsler. I weekenden kunne Carsten Pedersen tælle 14 personer, der var placeret sammen med kriminelle i Vestre Fængsel. I en intern skrivelse fremgår, at der 11. maj var otte »reelle paragraf 36-indsatte i Københavns Fængsler«. Det fremgår også, at »NUC er orienteret og prøver at tage de fornødne hensyn«.

Blandt medarbejderne på Ellebæk undrer man sig over formuleringen om NUC og »det fornødne hensyn«.

Thomas Haasum uddyber, hvordan politiet kan tage hensyn til belægningen:

»Hvis man som asylansøger ikke overholder sin meldepligt, så bliver man anholdt. Men politiet laver også aktioner, hvor man finder de her folk, eksempelvis i restaurationsmiljøet. En måde, politiet kan tage det fornødne hensyn, er, at drosle ned på det opsøgende arbejde.«

Formanden for Fængselsforbundets lokalafdeling i Ellebæk, Gert Jensen, bekræfter den stigende utilfredshed blandt ansatte. Han bekræfter også, at man lige nu er efterladt med en opfattelse af, at politiet holder igen med at opspore asylansøgere.

Kriminalforsorgen åbnede onsdag aften for ellers tomme afdelinger i Ellebæk. Beslutningen har intet med brevet til Folketinget at gøre, siger vicefængselinspektør Lars Rau Brysting.

»Nej. Det er en vurdering, der bliver lavet løbende. Nu kan vi konstatere, at presset på kapaciteten ikke er aftagende, hvilket vi har afventet indikationer for. Vi bestemmer ikke selv, hvor mange der frihedsberøves i institutionen. Det er en opgave, som starter ved politiet,« siger han.

Adskilt i fængslet

Lars Rau Brysting »nikker genkendende til«, at mange indsatte betyder flere konflikter. Men han mener ikke, at Kriminalforsorgen bevæger sig på kant med Udlændingeloven ved at indkvartere asylansøgere i Vestre Fængsel:

»Der er et krav om adskillelse mellem de personer, vi har her, og de personer der sidder i varetægtsfængsel. I Københavns Fængsler sidder man ikke sammen med de andre indsatte. Men overførsel skal finde sted så hurtigt som muligt, og derfor reagerer vi også på det behov, som er opstået.«

Om orienteringen til NUC og »det fornødne hensyn« siger Lars Rau Brysting:

»Konkret er Rigspolitiet orienteret om kapacitetsudfordringen, således at man kan lade dette indgå i planlægningen af deres arbejde.«

Berlingske ville gerne have spurgt NUC under Rigspolitiet om samarbejdet med Ellebæk. NUC har ikke ønsket at medvirke. Derfor har Berlingske heller ikke haft mulighed for at spørge NUC, om politiet vitterligt tager »fornødne hensyn«.