»Vi vil vise, at vi findes«

Mange homoseksuelle mænd og kvinder med arabiske rødder lever et dobbeltliv for at undgå, at familien slår hånden af dem. I går udfordrede medlemmer for foreningen Sabaah det homoseksuelle tabu og viste sig for første gang frem på en vogn i Copenhagen Pride-paraden.

Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En småt påklædt og mørklødet flok smører hinandens bare overkroppe ind i guldstøv. De er ved at gøre sig klar til den årlige Copenhagen Pride-parade. Gruppen skiller sig ikke umiddelbart ud midt i det farverige orgie af læderbøsser med bare baller, dragqueens med meterhøje frisurer, kyssende matrosser, rå militskvinder og dansende chearleaders, som alle er ved at lægge sidste hånd på kostumer og køretøjer, inden optoget sætter i gang.

Men flokken er særlig. De kommer fra Sabaah – en forening for homo-, bi- og transseksuelle med anden etnisk herkomst end dansk. Og det er første gang, at Sabaahs medlemmer har en vogn med i paraden. Indtil nu har de valgt ikke at skilte alt for meget med deres seksualitet i det offentlige rum.

»Men nu er vi her for at vise, at vi findes. Vores mod er vokset. Vi har fået mere selvtillid, og nu vil vi vise hvem og hvad, vi er,« siger Mike Achour, der er født i Libanon, vokset op i Skive og sprunget ud i København som ganske ung.

»Min mor ved, at jeg er homoseksuel – men vi snakker ikke om det,« siger Mike Achour.

»Nej, det er ofte ikke noget, man snakker om. Det handler meget om at beskytte familiens navn og beskytte familien mod sladder,« siger Sarah El-Habashy, hvis mor kender til hendes seksuelle orientering, mens faren er uvidende.

Hemmelig seksualitet
Sikkerheden omkring Sabaahs vogn er skærpet. Politiet holder et ekstra øje med vognen, som er nummer to i paraden. Placeringen er ikke tilfældig. Sabaahs vogn skal kunne køre væk hurtigt, hvis der bliver ballade. Indvandrergrupper har tidligere år angrebet paraden, og det frygtes, at Sabaahs vogn vil være en ekstra stor torn i øjet på homofobiske ballademagere.

»Tillykke – jeres vogn er den allervigtigste,« råber en forbipasserende mand opbakkende til flokken fra Sabaah, der danser, vrider, vrikker og byder sig til for de hujende tilskuerne.

Sabaah har eksisteret i tre år og har omkring 600 medlemmer. Cirka 60 af dem er med i optoget.

»Eksponering er bestemt ikke for alle. Mange af vores medlemmer udlever deres seksualitet i hemmelighed,« siger foreningens formand Fahad Saeed og fortæller, at mange af Sabaahs medlemmer ikke anser det som en mulighed at springe ud som homoseksuelle over for deres familier.

»Mange synes, at omkostningerne er for store, og der er også mange, der ikke synes, at det er nødvendigt. De taler ikke med deres familier om deres seksualitet. De lever et dobbeltliv for at undgå, at familien slår hånden af dem,« siger Fahad Saeed, som mener, at Sabaahs medlemmer er klar til at vise sig frem i paraden, fordi de har hinanden.

»Det, der har rykket sig for os, er os selv. Vi er blevet modigere og sejere. Homoseksualitet er ikke blevet mindre tabuiseret i vores bagland, men nu er der nogen, der er klar til at tale om det og vise, at vi findes,« siger Fahad Saeed.

Sabaahs vogn kører i fred og ro ned gennem Nørrebrogade. Opmuntrende tilråb sætter skub i gruppens hofter, og der ingen grund at stoppe festen. Sabaah kører uden ballade gennem Nørrebro.