Vi vil ikke gå i bad med andre: Svømmehaller tilbyder private brusere

Landet over tager badelande og fitnesscentre konsekvensen af tidens stigende blufær­dig­hed og kvitter fællesbadningen. Det vækker glæde blandt unge, men bestemt ikke blandt ældre gæster.

Fitness center. Omklædning Charlottehaven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række svømmehaller er begyndt at opføre skillevægge i badrummene og sågar enerum med egen bruser. Det sker, fordi mange unge føler ubehag ved at klæde om og være afklædt i selskab med fremmede.

En af svømmehallerne er Danmarks største bade- og svømmeanlæg, Svømmestadion Danmark i Esbjerg, der i november installerede skillerum for at sikre mere privatliv ved vaskningen.

»Vores gæster er blevet mere blufærdige, og det bliver hele tiden sværere at få især unge mennesker til at gå i brusebad, inden de går i svømmehallen,« oplyser idrætsinspektør Henrik Due.

Han vurderer, at det især er kvindelige badegæster i 30-års alderen og nedefter, der føler ubehag ved at klæde sig af og bade i selskab med andre. Derfor er det i første omgang kun i badeafsnittet for kvinder, at der er opsat skillevægge mellem bruserne.

»Der er et stigende antal gæster, der søger familieomklædningen, så der er rift om at komme ind her. I familierummet kan man lukke døren og være sig selv, når det kommer til omklædning og bad, for der er også en bruser,« siger Henrik Due.

Også svømmehallen Slotssøbadet i Kolding har taget konsekvensen af den stigende blufærdighed blandt yngre kvinder, fortæller souschef Edvard Køhrsen.

»Vi kan ikke vinde over pigernes blufærdighed, og vi tror ikke på, at den vil ændre sig lige foreløbig. Derfor har vi valgt at tage action på blufærdigheden ved at lukke af mellem hver bruser, så vores badegæster kan bade i fred og ro og på egen hånd,« siger Edvard Køhrsen, der kun oplever positive tilbagemeldinger på badets og omklædningsrummets nye indretning.

»Vi hører, at det er dejligt ikke at skulle stå til skue,« siger Edvard Køhrsen.

Efter at forholdene er blevet mere private, har Slotssøbadet oplevet en stigning i antallet af unge badegæster, ligesom initiativet har vist sig at være vandbesparende, fordi den varme bruser ikke længere bliver brugt til at vende verdenssituationen.

Unge er glade, ældre alt andet end glade

Netop den manglende mulighed for at sniksnakke i badet er da også den eneste kritik, Henrik Due fra Svømmestadion Danmark indtil videre har måttet lægge øre til.

»Vi har gæster fra den ældre generation, som synes, at det er rigtig irriterende med de her skillevægge, fordi der går noget socialt tabt under bruseren. De er vant til at gå i fælles brusebad og har gjort det hele livet, så de synes jo, at det er hyggeligt at få en lille sludder, mens de bader,« siger han.

I Ringkøbing er opførelsen af Danmarks nye største badeland i fuld gang, og også her spiller nutidens blufærdighed spillet en rolle i projektchef Michael Neumanns overvejelser.

»Vi vil gerne tilgodese alle kunders behov, og det kræver, at vi tilbyder brusere med skillevægge. Derfor laver vi en badeafdeling med skillevægge og en uden,« siger Michael Neumann.

Fitness-centre er med på skillevæggene

Det er imidlertid ikke kun i landets svømmehaller, at tiden kræver skillevægge i badet. Hos en af landets største fitness-kæder, Fitness DK, har man i stort set alle centre opsat vægge i omklædningsrummenes badeafdeling.

»Det sker for at give medlemmerne en privatsfære at bade i. Vi mener, at det giver en mere eksklusiv oplevelse, at man kan bade privat,« siger salgs- og marketingdirektør, Christian Rau.

Han fortæller desuden, at hovedparten af koncernens medlemmer går i bad i centrene efter endt træning, men at der både er mænd og kvinder, der vælger at skippe badet. Om det skyldes blufærdighed eller praktiske foranstaltninger, ved Christian Rau ikke:

»Men min klare fornemmelse er, at vores medlemmer føler, at det er en god oplevelse at gå i bad i centrene efter træning – blandt andet fordi der er skillevægge.