»Vi ved, at fækalier er i spil«

Køgenserne skal koge deres drikkevand for anden gang på tre måneder. Sidst blev flere hundrede borgere syge.

Drikkevandet i Køge er endnu en gang forurenet - denne gang med colibakterier. Derfor må køgenserne tænde el-kedlen, inden de sluprer vand fra hanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Colibakterier svømmer rundt i drikkevandet fra Køge Vandværk. Derfor har embedslægen rådgivet Køge Kommune til, at borgerne i området skal koge deres vand. I starten af juni flød campylobacter-bakterier i vandet, og der blev flere hundrede borgere syge.

- Vi ved, at der er fækalier i spil. Men om det er fra dyr eller mennesker, ved vi ikke, siger Bjarne Svendsen, natur- og miljøchef i Køge Kommune.

Indtil i går var århusianerne ramt af vandforurening, men de må gerne drikke fra hanen igen. 

Intet overblik

Coli-forureningen rammer i alt 20.000 borgere i Køge, og kommunen har endnu intet overblik over, hvor colibakterierne kommer fra – eller hvornår køgenserne kan drikke vandet fra hanen igen. Bjarne Svendsen forklarer:

- Det er jo kun 24 timer siden, jeg blev opmærksom på det her, men vi arbejder på højtryk. Samtidig reagerer vi måske også kraftigere på grund af den fortid, vi har.

Fare for diarré

Det er embedslægen, som har udstukket anbefalingerne til kommunen.

- Der kan være en risiko for, at man kan bliver syg - først og fremmest diarré. Derfor skal man koge vandet, siger Anders Carlsen, ledende embedslæge i Region Sjælland.

Efter campylobacter-ulykken i juni har Køge Vandværk tjekket vandet to gange om ugen. 

Korte bade i Køge

På andre vandværker tager man i gennemsnit prøver af vandet to gange om måneden, oplyser Line Hollesen, der er forsyningsdirektør i Energiforsyningen i Køge.

- Vi var i forvejen i forhøjet beredskab, og derfor har vi opdaget bakterien hurtigt. Nu håber vi bare, at lokalisere bakterien hurtigt, så vi kan få det stoppet, siger hun.

Derudover har Energiforsyningen valgt at tage sit vandtårn ud af drift, fordi man frygter, at bakterierne kan komme her fra. For borgerne i Køge betyder det, at man skal spare på vandet, fordi reserverne er i bund.

Hundreder syge af vandet

I starten af juni i år blev mere end to hundrede borgere syge i samme område af Køge. Dengang lavede Statens Serum Institut en spørgeskemaundersøgelse, der pegede på vandet som den store synder.

- Da vi lavede undersøgelsen, kunne vi se en sammenhæng mellem mængden af vand, man havde drukket, og risikoen for at blive syg, siger Steen Ethelberg, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Nu reagerer kommunen, hvor natur- og miljøchef Bjarne Svendsen siger:

- Vi tager det her meget alvorligt. Lige nu har jeg i min fantasi ikke andre metoder, vi kan sætte ind på det her område.


Bor du inden for den røde streg bør du koge drikkevandet.