»Vi vælger friskolen til ikke folkeskolen fra«

Hver syvende vælger folkeskolen fra til fordel for en privatskole. Familien Kragelund og Holm Joensen sender deres søn på friskole, fordi de synes, at de her får mere og andet, end folkeskolen kan tilbyde.

I sommerhuset ved Vesterhavet nyder familien Kragelund/Holm Joensen den sidste ferie, inden hverdagen begynder igen, og sønnen Sofus på syv år skal begynde i 2. klasse. Forældrene Camilla Kragelund og Kristian Holm Joensen har valgt at sende deres søn i den private Bordings Friskole påØsterbro i København i stedet for den lokale folkeskole på Christianshavn, hvor familien bor.

»Vi har til dels valgt skolen, fordi den ligger tættere på mit arbejde på Panum Instituttet. Vi planlægger nemlig ikke at blive boende på Christianshavn,« siger Camilla Kragelund.

Men det er nu skolens værdier, der var afgørende for både Camilla Kragelund og Kristian Holm Joensen for valget af Bordings Friskole frem for folkeskolen.

»På Bordings har de nogle klare holdninger til børnenes udvikling og hverdagen i skolen, og det synes vi ikke var så synligt i den lokale folkeskole,« siger Kristian Holm Joensen.

»De pædagogiske linjer passer godt til os. De lægger vægt på at skabe hele børn, der opfører sig ordentligt, ikke små enere, konger og prinsesser,« siger Kristian Holm Joensen.

Familien har haft store diskussioner om, hvorvidt børnene skulle i offentlig eller privat skole. Camilla Kragelund var for en privatskole, mens hendes mand helst ville have børnene i folkeskolen.

»Som udgangspunkt synes jeg, børnene skal i folkeskolen. Det er virkelig flot, at vi i Danmark har gratis skole til alle. Hvis folkeskolen havde samme ressourcer, bedre faciliteter og færre elever i klasserne som en privatskole, ville vi højst sandsynligt vælge folkeskolen,« siger Kristian Holm Joensen.

I Sofus skole er der 18-19 elever i en klasse. Skulle han i folkeskolen, ville han have haft op til ti klassekammerater mere. Det falder ikke i forældrenes smag.

»Det kan kun være en fordel, at der ikke er nær så mange elever i en klasse,« siger Sofus far Kristian Holm Joensen.

Forældrene er dog ikke sikre på, om folkeskolen ville have været et ringere valg.

»Vi ved ikke, om det ville have været lige så godt eller bedre at sende Sofus i folkeskolen. Vi har jo ikke noget at sammenligne med. Jeg tror såmænd ikke, at privatskolen er fagligt bedre end folkeskolen. Men jeg tror, den kan give børnene nogle sociale færdigheder, som folkeskolen ikke har ressourcer til,« siger Camilla Kragelund.

»Vi kan bare se, at vores søn stortrives der, hvor han er nu,« tilføjer Kristian Holm Joensen.

Camilla Kragelund understreger, at de bestemt ikke er rige, og at det er derfor, de sender deres børn i privatskole.

»Som henholdsvis forsker og skuespiller, der i perioder er arbejdsløs, er det da dyrt at sende sit barn på privatskole. Vi vil gerne betale, men synes ikke, det må blive dyrere, end det er nu, for så ender det med, at det bliver skoler for eliten, og det ønsker vi ikke.« siger Camilla Kragelund.

Familiens erfaringer med skolen er så gode, at de også gerne vil have lillesøster Eja på Bordings Friskole. Så nu er den fire-årige pige også skrevet på venteliste til skolen.