Vi uddanner os til at blive ateister

Den stigende andel af ateister på verdensplan skyldes først og fremmest, at flere har fået en uddannelse, mener en dansk religionsforsker. En anden undrer sig over, at der ikke er flere ateister.

En religionsforsker finder det »forrygende«, at der i vores naturvidenskabelige tidsalder ikke er endnu flere, der er ateister. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAL CIZEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når befolkningen bliver klogere, så går det ud over kirken, moskéen og templet.

Andelen af ateister og agnostikere er stigende og udgør ifølge en omfattende undersøgelse fra det amerikanske forskningsinstitut Pew Forum on Religion and Public Life nu 16 procent på verdensplan. Det er ifølge religionsforsker Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet » et relativt stort tal i forhold til tidligere undersøgelser«, og det skyldes først og fremmest, at uddannelsesniveauet stiger på verdensplan, vurderer han.

- Uddannelse fører til, at folk reflekterer mere over deres eget liv og ikke automatisk reproducerer deres forældres måde at tro på og praktisere religiøsitet på. Det fører i nogle tilfælde til, at folk vælger religion fra, siger Brian Arly Jacobsen.

- Det har vi set i Europa igennem mange år, men vi ser det også i Latin- og Sydamerika, hvor uddannelsesniveauet stiger kraftigt. Og vi kan se af undersøgelsen, at der er mange fra det område i kategorien af ateister.

Religionsforskeren påpeger, at de amerikanske forskere har talt både ateister, agnostikere og individer, som ikke kan identificere sig med de dominerende religioner, med i gruppen af »ikke troende«. Men han anerkender, at flere vælger at forsage Gud, Allah og Vishnu og alle deres gerninger.

- I USA kan udviklingen være en reaktion på, at evangelistiske, kristne bevægelser spiller en stor rolle især på den politiske højrefløj, siger Brian Arly Jacobsen.

I Nordkorea, hvor størstedelen af befolkningen er erklærede ateister, er forklaringen en anden.

- Religion får ikke lov til at spille rolle, siger Brian Arly Jacobsen med henvisning til, ateisme er udstukket som den foretrukne »religion« fra styret i Pyongyang.

Religionsforsker Tim Jensen, der er studieleder på Institut for Historie på Syddansk Universitet, vælger en lidt anden tilgang til den voksende andel af ateister.

- Man kan vende den om og sige, at det er forrygende, at så mange stadig er religiøse. Vi ved alle, at religionsmyter netop bare er myter, at verden ikke blev skabt på seks dage, og at Jesus ikke gik på vandet. 150 år efter Darwin er der blevet skabt så mange naturvidenskabelige mirakler over hele verden og med en månelanding, og så har så få taget konsekvensen af de resultater, som naturvidenskaben er kommet frem til og er stadig religiøse, siger Tim Jensen.

På den anden side undrer religionsforskeren sig også over, at så mange kan sige sig helt fri for at dyrke religion.

- Der ligger ting i religion, der kan være meget svære at slippe selv for rationelle mennesker, da mennesker ikke altid tænker rationelt. Det kan være, når de er syge eller er ved at styrte ned med et fly. Jeg gør mit bedste hver dag for at blive en god ateist, men det er svært, da vi er sovset ind i religion hele tiden, siger Tim Jensen.

32 procent af verdens befolkning er kristne, 23 procent er muslimer, og så kommer ateisterne som den tredjestørste gruppe. Derefter kommer hinduisterne og buddhisterne.