Vi tager mere medicin

Danskernes medicinforbrug er steget. Især til forebyggende medicin. BLOG: Hvor smart? Dødsmart

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinindtaget i Danmark er steget med dramatiske 23 procent de sidste fem år, og salget af lægemidler har nu nået en rekordomsætning på på 13,2 millarder kroner, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Det betyder, at vi hver især bruger knap 2.500 kroner på lægemidler hvert år – 400 kroner mere end i 2003.

Forklaringen på den voldsomme stigning skal især findes i et øget fokus på forebyggelse af livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk og kolesterol, mener Apotekerforeningen.

»Det, der springer mest i øjnene, er brugen af kolesterolsænkende medicin. Det er steget med 230 pct. på fire år, så knap 382.000 danskere nu er i behandling, og det er den enkelttype af medicin, som er den mest udleverede på apotekerne,« siger analysechef i Danmarks Apotekerforening Per Nielsen.

Hvis det danske medicinforbrug var jævnt fordelt på os alle, ville vi hver især – fra baby til olding – indtage 490 medicindoser om året. For fem år siden var det 396 dagsdoser årligt pr. dansker. Men den øgede brug af medicin skyldes ikke alene tænkning i forebyggelse. Lektor ved Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet Claus Møldrup påpeger, at der dels bliver flere ældre iblandt os, dels at vi ikke længere vil finde os i skavanker:

»Livsstilssygdomme er ikke længere en accepteret del af vores hverdag. Vi vil ikke finde os i dem, hvis der er en form for behandling for dem. Og vi er slet ikke medicinforskrækkede mere. Så en del af stigningen skyldes, at vi i dag behandler tilstande, som vi slet ikke betragtede som sygdomme tidligere,« siger han.

Man skal ikke forvente, at medicinforbruget falder i nogen overskuelig fremtid, siger seniorprojektleder Jakob Kjellberg fra analyseinstituttet Dansk Sundhedsinstitut:

»Vi bruger medicinen, fordi den er der. Og i forhold til andre lande er det danske forbrug stadig relativt lavt. Grænserne flytter sig hele tiden, fordi det kan svare sig at behandle mindre skavanker, før de udvikler sig,« siger han.

Af 5,4 mio. danskere er 3,9 mio. medicinbrugere. 80 pct. af alle kvinder bruger medicin. Det samme gælder 64 pct. af alle mænd. De mindst forbrugende er yngre mænd.