Vi tager gaden tilbage: »Det er sgu os, der bor her. Det er os, der er Nørrebro, det er ikke banderne«

Borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage« mødes onsdag eftermiddag for at skabe tryghed og manifestere sig mod banderne, der har stjålet dagsordenen med endnu en skudepisode på Nørrebro i København.

Nørrebrogade ved Den Røde Plads, hvor der tirsdag aften blev skudt gennem ruden mod en frisørsalon og en person blev ramt i den ene balle. Arkivbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften blev der igen affyret skud på Nørrebro i København. Det er tredje skudepisode i løbet af blot en uge, og det sætter sindene i kog hos beboere i området. De mødes onsdag eftermiddag på gerningsstedet for at »tage gaden tilbage«.

Jan Malinowski er en af personerne bag borgerinitiativet »Vi tager gaden tilbage«, der har eksisteret siden 2008. Han møder op med kaffe og småkager klokken 17 på Nørrebrogade 219 for at være med til at skabe tryghed og tage dagsordenen tilbage fra banderne.

»Det handler om at vise, at det sgu er os, der bor her, og vi skal være trygge ved at bo her. Det er ikke bandernes gade, og det er ikke dem, der skal sætte dagsordenen. Det er os, der går her til hverdag, lever her og ånder her. Det er os, der er Nørrebro, det er ikke banderne. Ved at lave den her manifestation prøver vi at vise, det er tilbage til hverdagen igen,« siger han.

Skyderiet tirsdag aften er det sidste i en række skyderier og overfald på Nørrebro denne sommer, hvor banden Loyal to Familia (LTF) ifølge politiet har øget sin rekruttering og tilstedeværelse. For en uge siden, blev en LTF-relateret person skudt i benet på Rovsingsgade, hvorefter to personer blev anholdt i Mjølnerparken i flugtbilen. Og fredag blev flere skud affyret i Mjølnerparken, hvor ingen personer blev ramt.

30-årig skudt i den ene balle

Skyderiet tirsdag aften fandt sted ved 19-tiden, hvor to mørkklædte personer kom kørende på en scooter over Den Røde Plads mod Nørrebrogade på Ydre Nørrebro, hvor de drejede om hjørnet til højre og stoppede foran en frisørsalon.

»En person hoppede af scooteren og afgav fem skud ind igennem butiksruden. Indenfor sad en mand, som var ved at blive klippet, da han blev ramt i bagdelen. Han søgte mod bagudgangen og ud i gården på bagsiden af Heimdalsgade, hvorefter han blev transporteret i bil til Bispebjerg Hospital og herfra videre til Rigshospitalet. Han var ikke i livsfare,« fortæller efterforskningsleder ved Københavns Politi, Gunnar Nørager.

De to gerningsmænd kørte væk på scooteren i nordgående retning, og politiet har ikke noget nærmere signalement, end at de var klædt i mørkt tøj og hættetrøje.

Senere fandt politiet en udbrændt scooter i et grønt område ved Fuglebakken Station omkring en kilometer fra gerningsstedet, som er blevet undersøgt af betjente, hunde og teknikere. De har fundet »noget«, som ikke er geningsvåbnet, fortæller efterforskningslederen, der ikke vil uddybe.

Politiet ved ikke, hvem gerningsmændene er, men Gunnar Nørager oplyser, at den sårede er en 30-årig dansk statsborger, som ikke er særlig meddelsom over for politiet. Efterforskningslederen afviser at svare på, om vedkommende er banderelateret. Men han bekræfter at, »det er nærliggende at tro, at skyderiet har relation til den seneste tids skyderier«.

Det kom pludselig meget tæt på

Bandeproblematikken er ikke ny på Nørrebro. Allerede i 2008 tog en almindelig borger Terje Bech initiativ til »Vi tager gaden tilbage«. Han bor på Ydre Nørrebro med sin familie i et område, hvor der dengang blev affyret skud i nærheden af hans børns skole.

»Det var kommet totalt tæt på. Så vi var flere, der snakkede om, at »nej, nu flytter vi, for det her kan vi ikke stå model til«. Min kone og jeg snakkede om, at det var en helt absurd situation, at sådan en gruppe bøller skulle bestemme, hvor vi skulle bo. Men man har jo også et ansvar for at passe på sine børn. Så hvis vi skulle blive boende, skulle vi også handle på det,« fortæller Terje Bech om baggrunden for det stormøde, der ledte til flere initiativer.

Gruppen af borgere har blandt andet arrangeret gadefester i flere belastede områder for at »genindtage kvarteret«, som Terje Bech forklarer, ligesom der blev taget initiativ til skulpturen »Nørrebros Hjerte«. Et kunstværk af Bjørn Nørgaard, som er lavet af knuste beslaglagte og indleverede våben, som er malet røde og sat op på Aksel Larsens Plads tæt på Nørrebro Station.

Derudover er det blevet en tradition, at gruppen af borgere indkalder til kaffeslabberas med kaffe, kage og blomster, dagen efter der har været et voldsomt overfald eller skyderi. Det er det, der går under navnet »Vi tager gaden tilbage«.

»Det handler i virkeligheden om at debriefe de lokale beboere. Folk bor meget tæt på hinanden på Nørrebro, så folk har enten set det, hørt det eller set politiet komme og afspærre gaden. Det skaber utryghed og uforløste følelser, så det handler også om at give beboerne mulighed for at komme og snakke med andre om det og vide, de ikke står alene,« siger han.

Da Terje Bech i øjeblikket er på ferie, er det Jan Malinowski, der står for arrangementet onsdag eftermiddag. Han er 58 år og har boet på Nørrebro med sin familie siden starten af 80'erne, og ligesom Terje Bech mener han, at borgerne må stå sammen for at give modspil til banderne. Han bor selv tæt på den frisørsalon, der blev skudt mod tirsdag aften.

»Vi skal selvfølgelig være her alle sammen - også dem, der har lyst til at ryge en joint. Men de skal ikke sætte dagsordenen på den her måde. Det skal vi almindelige mennesker. Punktum,« siger han.

Følg med på Berlingskes Facebookside klokken 17.30, hvor vi sender live fra arrangementet.