Vi tager flugten

Danskerne vil til oversøiske destinationer til vinter. Apollo og Star Tour mærker især efterspørgsel på Thailand.

Foto: Jørgen Jessen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis du har investeret i en vinterrejse i år er du ikke alene.

Oversøiske rejser er blevet enormt populære blandt danskerne.

- Vi har på nuværende tidspunkt solgt 40 pct. flere oversøiske vinterrejser end på samme tidspunkt sidste år. Det er rekordhøjt på et så relativt tidligt tidspunkt, hvor sommeren i Danmark kalendermæssigt endnu ikke er forbi endnu, siger Jan Lockhart, adm.dir. i Apollo.

En væsentlig årsag er, at danskerne har flere penge mellem hænderne i år sammenlignet med sidste år.

- Vi mærker bestemt ikke nogen økonomisk afmætning, tværtimod. Forbrugsfesten ser ud til at fortsætte, i særdeleshed målt på salget af de noget dyrere oversøiske rejser, hvor mange tager af sted i to og tre uger, siger Jan Lockhart.

Han bakkes op af Stig Elling, salgsdirektør hos Star Tour, der også mærker, at rejserne bliver revet væk. Særligt Thailandsrejser er populære.

- Netop nu har vi solgt 70 pct. af de rejser, vi har til Thailand. Det er et tydeligt tegn på, hvad der sker i øjeblikket. Vi rejser mere og mere på vinterferie, mens sommerrejserne bliver nedjusteret. Vi vil gerne solsikre os, og det gør intet, at det koster en del penge.

Temarejser populære

Særligt de på 60 år og opefter har penge mellem hænderne og inviterer familien på tur.

- Den ældre generation har fået flere penge gennem opsparing og en generel forbrugsfest. De har gåpåmod og inviterer børnebørn og andre. Antallet, der kommer med til udlandet er gerne mellem otte og fjorten personer, fortæller Stig Elling.

Typen af ferie danskerne vil have er stadig en kombination af badestrand og aktivrejser, de såkaldte temarejser. Rejser, hvor folk selv kaster sig ud i en stribe aktive udfoldelser, fordi de ikke kun gider ligge på stranden. Det ses også på listen over de mest populære rejsemål. Efter Thailand følger Goa i Indien og USA. Rejser til Vietnam, samt Mexico er også populære. Og så tilbyder blandt andre Apollorejser ture til Cuba.

Mallorca er passé

Claus Qvist Jessen har specialiseret sig som rejseskribent. Gennem de seneste 18 år har han rejst gennem 103 lande, og han kan udmærket forstå tendensen. Han peger på tre vigtige årsager bag danskernes valg.

- For det første lyder Mallorca ikke særlig eksotisk længere. Thailand er bare mere interessant. Og så har rejserne et behageligt prisniveau. Hvis man skal være afsted i mere end en uge, kan det bedre betale sig at tage til Thailand end Spanien. Og jeg selv vil ikke have noget problem med at leve i Thailand for 100 kroner om dagen, selvom andre måske mener, at det lige er i underkanten.

Han kan ved hvert af de populære rejsemål nemt se, hvad det er, der trækker.

- Tag Vietnam. Landet er meget velfungerende. De er virkelig kommet op af starthullerne og blevet meget kommercielle. Alt fungerer. Cuba oplever et boom, fordi folk vil dertil inden Castro dør. De vil se gamle Ladavogne og cigarer i gaderne.

Herudover fremhæver Qvist Jessen det verdensklassedykkeri og snorkleri, man kan komme ud på i Mexico. Han bakker op om valget i at rejse om vinteren.

- Jeg vil selv hellere rejse om vinteren. Den danske sommer er hamrende flot, så der vil jeg hellere blive hjemme.