Vi stoler mest på Vestager og mindst på Kjærsgaard

Det kan godt være, de hverken er de mest farverige eller har bred opbakning i befolkningen. Men den radikale gruppeformand, Margrethe Vestager, og det konservative trekløver bestående af partiformand Bendt Bendtsen og kronprinsesserne Connie Hedegaard og Lene Espersen er de mest troværdige ledere i dansk politik, viser undersøgelse.

Danskerne betragter de Radikales leder, Margrethe Vestager, som den mest troværdige danske politiker. Til gengæld mener de ikke, hun har megen karisma. Lige omvendt gælder for Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, at danskerne betragter hende som den mindst troværdige, men til gengæld mest karismatiske politiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom størstedelen af de danske vælgere sætter deres kryds ved enten Socialdemokraternes Helle Thorning-­Schmidt eller statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), så er det langtfra de to, befolkningen stoler mest på.

Både den radikale leder, Margrethe Vestager, og den konservative partiformand, Bendt Bendtsen, betragtes som langt mere troværdige, viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet og Handelshøjskolen i København.

Gallup har bedt 1.732 repræsentativt udvalgte danskere om at vurdere partiledere og andre fremtrædende politikere ud fra en lang række parametre som for eksempel saglighed, viljen til at se en sag fra to sider, intelligens, kompetence samt evnen til at indrømme fejl, og her er det Vestager og Bendtsen, der skiller sig positivt ud, mens yderligere to konservative – kronprinsesserne Connie Hedegaard og Lene Espersen – følger lige efter.

Et resultat, der glæder Bendt Bendtsen »overordentlig meget«.

»Troværdighed er i mine øjne det vigtigste i politik, og det betyder faktisk rigtig meget for mig, at jeg på tværs af partierne bliver betragtet som meget troværdig. Noget af det, der betyder mest for mig, det er, at man kan stole på hinanden. Sådan har jeg altid haft det,« siger Bendt Bendtsen, der ikke er overrasket over, at der er tre konservative i toppen af listen.

»Vi har en flad ledelsesstil, hvor de konservative ministre selv får lov til at tage æren for de resultater, de skaber, og vi holder, hvad vi lover,« siger han.

Margrethe Vestager, der topper listen, havde i går ikke mulighed for at kommentere undersøgelsen, men næstformand i den radikale folketingsgruppe, Morten Østergaard, mener naturligvis, at befolkningen rammer fuldstændig plet.

»Margrethe har mange års erfaring i dansk politik – både som minister og leder af den radikale partiorganisation – og hun har altid turdet stå ved det, hun mener. Der er ikke så meget hokus- pokus, og hun laver ikke sig selv om, og det tror jeg er med til at styrke troværdigheden,« siger han.

I bunden af troværdighedsskalaen finder man til gengæld både Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen – der stort set får samme score, dog med et lille plus til førstnævnte. Kun to personer får en ringere vurdering. Den ene er Venstres kronprins, indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, mens Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, skiller sig ud som den suverænt mindst troværdige.

Det tager hun dog ikke så tungt, siger hun og hæfter sig ved, at hun i samme undersøgelse er den suveræne topscorer, når det gælder karisma.

»Det er sjovt nok, for det med at være troværdig er i mine øjne en, man kan regne med og stole på, og det mener jeg afgjort, at folk kan med mig. Det synes jeg, at jeg har bevist mange gange. Men jeg tror desværre, man skal være lettere grå, for at befolkningen opfatter en som troværdig,« siger Pia Kjærsgaard.

Helt i bund
Og noget kunne tyde på, at hun har ret, for Vestager og Bendtsen ligger helt i bund på karismalisten med Bendtsen på den absolutte jumboplads.

Men som Bendtsen konstaterer:

»Jeg er jo ikke i underholdningsbranchen, og man må jo spørge sig selv, hvem det er, man vil betro sin økonomi og sine børns fremtid til. Den troværdige eller den underholdende?«

Og når det gælder Margrethe Vestager, så skyldes det dårlige resultat ikke så meget, at hun reelt mangler karisma, som at hun har taget en principiel beslutning om ikke at »deltage i det politiske teaterstykke« – mener i hvert fald hendes næstkommanderende, Morten Østergaard:

»Hun mener ikke, at det skal handle om hende, men om det, hun siger. Det er derfor, at hun ikke vil lave interview hjemme på sin sofa, og det er derfor, man ikke ser hende fare rundt fra det ene quizshow til det andet. Det har nok betydning for folks vurdering af hendes karisma – men det er vel også en af grundene til, at hun er den mest troværdige.«