»Vi skylder kvinder og homoseksuelle, at vi ikke vil samarbejde med foreninger, der præsenterer imamer med den slags holdninger«

Socialdemokraternes gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation vil stoppe kommunens samarbejde med Islamisk Trossamfund omgående. Han mener, han kan samle flertal til det.

Fredagsbøn i moskeen på Dortheavej i København. Gruppeformand for de københavnske socialdemokrater, Lars Aslan Rasmussen. Fold sammen
Læs mere

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation kan allerede i overmorgen beslutte at droppe at samarbejde med Islamisk Trossamfund.

Det kan ske, selv om politikerne for en uge siden i Berlingske stillede trossamfundet over for et ultimatum om, at kommunen ville droppe al samarbejde med organisationen, hvis den ikke inden for en måned tog afstand fra en række kontroversielle ytringer om bl.a. homoseksualitet.

Men trossamfundet har siden selv taget så meget afstand fra kommunens krav, at der ifølge Socialdemokraternes gruppeformand, Lars Aslan Rasmussen, ikke er grund til at vente på, at fristen udløber. Derfor kan et flertal bestående af S, V, K, LA og DF ifølge ham på torsdag på et møde i borgerrepræsentationen sige stop for samarbejdet.

Han henviser bl.a. til et åbent brev til Borgerrepræsentationen offentliggjort i sidste uge af Islamisk Trossamfund. I brevet hedder det, at politikerne »uofficielt har eksekveret en beslutning om at terminere det samarbejde«, som de på »egen foranledning har ønsket at opstarte«.

Set i det lys er der ifølge Lars Aslan Rasmussen »ingen grund til at blive ved med at lave komedie og afvente fristen, hvis de alligevel ikke ønsker dialog«.

»Så vil jeg hellere bruge kræfterne på at samarbejde med andre muslimer, som vi allerede har en god dialog med,« siger han:

»Det her er et godt signal at sende til Islamisk Trossamfund, at nu er det nok. Vi skylder kvinder og homoseksuelle her i København, at vi ikke vil samarbejde med foreninger, der præsenterer imamer med den slags holdninger.«

Ifølge politikerne er nemlig uforeneligt med demokratiet at samarbejde med trossamfundet om bl.a. antiradikalisering og hadforbrydelser. Organisationen har f.eks. haft besøg af kontroversielle prædikanter som Haitham al-Haddad og Bilal Philips, der begge har udtrykt sig kontroversielt om jøder, homoseksualitet og utroskab. Islamisk Trossamfund har dog senere fortrudt invitationen af Bilal Philips.

Kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), har »hele tiden ment, det var forkert at samarbejde med Islamisk Trossamfund«: »Vi kan ikke bruge dem til noget, hvis de ikke vil dialog. Jeg vil gerne se, at de viser vejen med det gode eksempel,« siger han.

K-gruppeformand Jakob Næsager vil inden torsdag tage kontakt til trossamfundet for at få afklaret, om organisationen allerede har givet sit endelige svar til politikerne med beskeden i det åbne brev. Eller om det har yderligere at tilføje, inden fristen udløber.

»Vi har jo givet dem en frist på en måned,« understreger han.

Hvordan tegner det nu?

»Det tegner sådan, at S og de blå partier stemmer ens i den her sag,« siger Næsager.

Hvis Socialdemokraterne torsdag stiller beslutnings- eller ændringsforslag om at droppe samarbejdet omgående, vil Venstres medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget, Cecilia Lonning-Skovgaard, stemme for.

»Der ser ud til at være for sent at nå hinanden,« vurderer hun.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra Islamisk Trossamfund.