Vi skal vænne os til brugerbetaling

Det er ikke kun i de Københavnske daginstituioner, brugerbetaling bliver mere udbredt, sådan som Berlingske i dag fortæller. Og det er en kreativ omgang med reglerne, lyder det fra kommunalforsker.

Børnehuset Æblehaven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Det er ikke ualmindeligt, at forældre selv skal betale for ting som frugt, bleer og solcreme til deres børn i de københavnske daginstituioner oven i det beløb, de i forvejen betaler for at få deres børn passet.

Det er en helt normal metode for at imødekomme besparelserne i kommunerne. Noget, som vi lige så godt kan vænne os til, for der kommer mere af det i fremtiden. Det vurderer Roger Buch, ph.d. i statskundskab og kommunalforsker.

- Det er et udtryk for en generel tendens i kommunerne og den situation, de står i. Mange kommuner har økonomiske problemer og den her form for brugerbetaling er en måde at skubbe udgifter over på borgerne. Så slipper kommunerne for at lave besparelser, siger Roger Buch, der påpeger, at Københavns kommune er en af de mere velstillede.

Kreativiteten blomstrer

Det er ikke kun i daginstitutionerne, der bliver pålagt ekstra betaling på de ydelser, som ellers før har inkluderet i prisen. Ældreområdet har oplevet det samme.

Roger Buch fortæller, hvordan man tidligere lavede et loft for, hvor meget eksempelvis mad og børnepasning må koste - netop for at undgå forskelle og ekstra brugerbetaling.

- Men så bliver kommunerne kreative. Når der er en maksimumspris på eksempelvis maden for ældre, kan man jo så spørge, hvad der egentlig tæller med. Det har medført, at man i nogle tilfælde kommer til at betale ekstra for eksempelvis en dessert, som før var inkluderet. Det bliver en slags tilkøbsydelse, som laves for at omgå maksimumbeløbet, siger Roger Buch.

De slunkne kommunekasser rundt omkring i Danmark giver grund til at tro, at vi nok må indstille os på at se mere af den form for brugerbetaling i fremtiden.

Usynlig skat

- Så længe kommunerne får lov til det af politikerne, vil det forsætte den vej. Der ingen udsigt til, at de får en mindre stram økonomi end nu. Vi vil se et kraftigt stigende antal ældre, som vil være en stor udgift. Så må man finde nogle steder, hvor man kan skære ned, som det allerede er set, men det kan kommunerne nok ikke blive ved med. Derefter kan man begynde at kigge på muligheder for brugerbetaling, hvis kvaliteten af udbuddene ikke skal forringes, siger Roger Buch.

Roger Buch fastholder, at beløbene er småtterier, men at der er tale om principiel diskussion.

- Det er jo et slags skattetryk, som ikke bliver registreret som skat, siger han.

Deltag i debatten her.