»Vi skal stoppe med at skære i små piger«

Kvinders helbred er et hovedtema til ligestillingskonferencen Women Deliver i København. Her donerede ægteparret Bill og Melinda Gates fond tirsdag 80 mio. dollar til at sætte fokus på problemstillingen.

Oumie Sissokho (i midten) fra Gambia arbejder med netwoorking hos græsrodsorganisationen »The Girls Agenda«, der kæmper for kvinders rettigheder i Gambia. På Women Deliver-konferencen i Bella Centret slår hun et slag for sundheden og de udfordringer mange piger og kvinder, der bliver omskåret og kæmper med følgevirkninger lever med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renlighed og helbred er hovedtemaet til dette års Women Deliver-konference, der afholdes i København. Selv ude på toiletterne i Bella Centeret er der opstillet håndsprit med ordene »Rene hænder er sikre hænder«, for selv om det kan virke som en selvfølge for de fleste i Danmark, er det ikke nødvendigvis tilfældet i resten af verden.

Således åbnede Kronprinsesse Mary konferencen mandag ved at slå fast, hvor urimeligt det er, at en fødsel ofte koster moderens liv, og tirsdag fortsatte debatten om, hvordan man forbedrer sundhed og helbred for kvinder i især udviklingslandene. Flere fremtrædende kvinder sad i panelet til en diskussion om, hvordan man sikrer bedre sundhed for kvinder i tredjeverdenslande. Blandt dem USAs ambassadør for kvinders problemstillinger på globalt plan, Catherine Russel, der fastslog, at en af de vigtigste problemstillinger at tage fat på er, hvordan man præsenterer debatten om at fremme kvinders sundhed.

»Det er vigtigt at gøre det klart for bl.a. mænd i et udviklingsland, at det er en fordel for dem, hvis man fremmer sundheden for kvinder. Det skal være klart, at raske kvinder er med til at drive økonomien frem,« sagde hun.

Catherine Russel, hvorfor er sundhed så vigtig for ligestillingen af kvinder globalt set?

»Der er flere ting, som er vigtige, uddannelse er også vigtigt, men man er nødt til at tage fat fra forskellige vinkler, og sundhed er en måde at angribe uligheden på,« sagde Cathrine Russel.

Hvad kan Danmark gøre for at hjælpe?

»Danmark skal beslutte, hvad man prioriterer, og som jeg kunne forstå på jeres udenrigsminister, er Danmarks arbejde ikke rettet specifikt mod køn, men mod at inddrage køn i alle projekter, og det er et vigtigt bidrag. Fra vores synspunkt er det vigtigt, at vi koordinerer vores indsatser, så vi kan supplere hinanden. Mange lande mangler ressourcer, men også gode eksempler på lande, de kan følge efter. Det kan Danmark være.«

Kort før debatten havde Melinda Gates, opfinderen af Microsoft, Bill Gates kone, annonceret, at parrets fond, Bill & Melinda Gates fonden, donerer 80 millioner dollar svarende til over 500 millioner kroner til dataindsamling af kvinders levevilkår og helbred.

Netop den mangel på data omkring kvinder blev til debatten fremhævet som en af de største udfordringer. For det er svært at overbevise regeringer i udviklingslande eller regeringer i donationslande om at rette fokus mod bestemte problemstillinger, når konkrete data mangler. Det er desuden svært at følge udviklingen og vise fremskridt, når man ikke reelt set kan sige, hvad udgangspunktet var, påpegede en anden debatdeltager, Helen Scott, der er Executive director ved Canadisk Netværk for mødre, nyfødte og børns helbred.

»Noget så simpelt som registrering af fødsler og især fødsler af piger, skal der rettes fokus mod, så vi har tal på det,« sagde hun.

Den mangel på data skal Gates 80 millioner dollar gøre op med:

»Da jeg skulle investere i tiltag vedrørende kvinder, så jeg de her enorme huller i forhold til data. Verden har gjort meget for emner som børnedødelighed, fordi vi har gode data omkring, hvor mange der døde. Den type data er vi nødt til at have omkring alt vedrørende kvinder, så vi kan se, hvor vi skal sætte ind, og om vi gør det godt nok,« forklarede Melinda Gates.

Netop den problemstilling står 30-årige Oumie Sissokno fra Gambia med næsten dagligt. Hun arbejder med netwoorking hos græsrodsorganisationen »The Girls Agenda«, der kæmper for kvinders rettigheder i Gambia. Kvinders sundhed er stort problem, og helt konkret er en udfordring de mange piger og kvinder, der bliver omskåret og kæmper med følgevirkninger af indgrebet resten af deres liv.

»Vi er nødt til at stoppe med at skære i små piger, for det giver så mange problemer for dem senere,« siger Oumie Sissokno og henviser til, at hun mangler konkrete tal på konsekvenserne, som hun kan bringe til regeringen.

Oumie Sissokno ved, at 76 procent af kvinder i Gambia i aldersgruppen 15-40 år er omskårede, men efter det tal begynder manglen på data. Hun mangler data over, hvor mange af disse kvinder, der døde, da de fødte, fordi de var omskåret. Hvor mange, der ikke kan færdiggøre deres uddannelse, fordi de ikke kan styre deres urinladning pga. et forkert snit under omskæring. Og hvor mange piger, der dør af infektioner i forbindelse med selve omskæringen.

»Vi ved, det er mange kvinder, men vi har ikke tallene, som vi kan vise regeringen,« siger hun. Og det er en vigtigt mangel for Oumie Sissoknos arbejde, for sundhed er hele nøglen til at få mere ligestilling for kvinder i Gambia, fortæller hun. En ting er de konsekvenser, omskæringen har for kvinders liv, men hele ideen bag omskæringen stammer fra et kvindesyn, hun ønsker at gøre op med.

»Manden tror, at han kan degradere os kvinder til noget seksuelt eller et objekt, og så tror de også, at de bare kan skære i vores krop,« siger hun. Derfor er sundhed vigtigt for hende, for kvinder skal være raske og sunde, så de kan tage en uddannelse, arbejde og tjene deres egne penge, så mændene er nødt til at lytte, slår hun fast.