»Vi skal gøre, hvad vi kan, for at trække unge piger ud af mørkemændenes klamme kløer«

Flere politikere er villige til at støtte kønsopdelt svømning i det udsatte boligområde Tingbjerg i København.

Tilskud til kønsopdelt svømme-undervisning skaber igen debat. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere politikere i København er villige til at yde økonomisk støtte til Hovedstadens Svømmeklub (HSK), så den fortsat kan tilbyde nydanske piger og kvinder i den udsatte bydel Tingbjerg kønsopdelt svømmeundervisning bag tildækkede vinduer.

Klubben har i et projekt haft succes med at få flere hundrede piger til at gå til svømning, fordi den er kønsopdelt. Når den er kønsopdelt, må pigerne ifølge klubben gerne gå til svømning for deres forældre, og dermed bliver de aktive i foreningslivet og bedre integreret.

Omvendt mener kritikere som tidligere beskrevet i Berlingske, at kønsopdelt svømning er et knæfald for religiøse og kulturelle særkrav. Bl.a. har S-formand Mette Frederiksen meddelt, at »hverken børn, kvinder eller badning skal underlægges et forskruet syn på køn«.

Men trods kritikken er flere politiske medlemmer af kommunens folkeoplysningsudvalg på et møde i dag villige til at se positivt på en ansøgning fra HSK om midler til to nye projekter med kønsopdelt svømmeundervisning til nydanske teenagepiger og kvinder.

Støtte til de to projekter kan dog »have karakter af tilskud til drift af foreningen«, som det hedder i en forvaltningsindstilling. Men ifølge Michael Gatten (R) »skal det ikke forhindre os i at se på, hvordan vi kan finde pengene«.

Samme melding kommer fra Tue Hækkerup (S).

»Målet må aldrig blive, at vi skal have kønsopdelt svømning. Men det kan være et nødvendigt onde, og vi skal gøre, hvad vi kan, for at trække unge piger ud af mørkemændenes klamme kløer,« mener han:

»I det her tilfælde er det værd at undersøge, hvad vi kan gøre for at forlænge støtten.«

Udvalgets formand, Rikke Lauritzen (Enl.), oplyser, at hun og Enhedslisten vil støtte ansøgningen. Hun er dog ikke til stede på mødet i dag, ligesom det endnu er uklart, om ansøgningen bliver færdigbehandlet på mødet.

SFs Neil Bloem tilføjer, at »det først og fremmest er vigtigt at få pigerne ud at svømme og ind i foreningslivet, og så må vi arbejde med de fordomsfulde forældre bagefter«. Den konservative Mette-Katrine Ejby Buch oplyser, at de Konservative er imod kønsopdeling, mens der ifølge kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) »under ingen omstændigheder skal uddeles støtte«.

»Det er indrettet efter et religiøst krav,« siger borgmesteren, der ikke er medlem af oplysningsudvalget.