»Vi skal alle kneppe en mindreårig« – sådan lød en af mange stødende beskeder hos DSU

En dokumentar fra TV 2 afslører overgreb og krænkelser i flere danske ungdomspartier. To af tre afsnit er udgivet, hvor blandt andet en ung kvinde fortæller, at hun har været mål for hadefulde og sexistiske beskeder fra mandlige medlemmer af partiet.

Et ungt kvindeligt medlem af DSU fortæller i TV 2s dokumentar »Partiernes skjulte overgreb« om hadefulde og krænkende beskeder om hende fra mandlige medlemmer af ungdomsorganisationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

To afsnit blev torsdag offentliggjort af TV 2s dokumentar »Partiernes skjulte overgreb«, og hvad der allerede stod klart onsdag, var, at partiernes ungdomsorganisationer bugner af eksempler på dybt grænseoverskridende adfærd.

Adfærd, der ofte går ud over piger og unge kvinder.

I dokumentaren fortæller ni kvinder om, hvordan de er blevet udsat for overgreb og presset af ældre, magtfulde mænd i partiet. De unge kvinder har været medlemmer af Liberal Alliance, Venstre, Alternativet og Socialdemokratiets ungdomsafdelinger.

Kvinderne blev aktive i ungdomsorganisationerne som teenagere og fortæller om et stærkt fællesskab og et samvær, der gav dem venner og betød noget for dem. Men for de kvinder, der står frem i dokumentaren, har medlemskabet af ungdomsorganisationerne også bragt dystre og krænkende episoder med sig.

Krænkende beskeder

En samtale over Facebook mellem mandlige medlemmer af Socialdemokratiets politiske ungdomsorganisation, DSU, afslører kvindefjendske, stødende og voldelige holdninger til navngivne kvindelige medlemmer.

»Kvinder skal have pik, tæsk og kartofler. Og er der bøvl med dem, kan de undvære kartoflerne,« skriver et mandligt medlem.

»Jeg har intet imod kvinder, så længe de holder mund og føder drengebørn,« skriver en anden.

»Kan de kravle, kan de avle.«

»Kan de bløde, kan de føde.«

»Kan de ligge, kan de slikke.«

En af kvinderne i dokumentaren, der har været direkte mål for de kvindefjendske kommentarer, er 25-årige Rikke From, der som 18-årig i 2015 talte ved partiets hovedbestyrelsesmøde. Tilskuerne bestod af ledende medlemmer fra DSU, og hvad hun ikke vidste, var, at flere havde gang i en chatsamtale om hende:

»Selvom jeg synes, at Rikke jo er superfræk (har jo noget for 12-årige), så skal hun ikke være med her.«

»Og vi skal alle kneppe en mindreårig.«

»(Navngiven pige, red.) ligner en … kan det gå an?«

»Og Rikke From.«

»Samtykke til penetration.«

Har fældet politikere

Sager om sexisme og grænseoverskridende seksuel adfærd i dansk politik – såvel som i mediebranchen – er i de seneste få uger braget frem i medierne. De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, blev fældet. Det samme blev Socialdemokratiets næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen. Det konservative folketingsmedlem Orla Østerby fik onsdag frataget alle sine ordførerskaber, og Socialdemokratiets politiske ordfører følte sig nødsaget til at undskylde for en 19 år gammel sag om samleje med en 15-årig pige, da han selv var 20.

Flere partiformænd var i går ude at tage skarp afstand fra hændelserne i ungdomsorganisationerne.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kaldte det i Politiken for »uacceptabelt«, »uhyrligt« og »rædselsfuldt«.

»Der er altid, når man taler politik og organisation, en grænse mellem Venstre og Venstres Ungdom. Vi er ikke den samme forening, men vi udspringer af den samme ideologi, og vi har, som navnene indikerer, et meget tæt forhold. Men det her, det er noget, jeg kommer til at blande mig i. Jeg blander mig ikke i deres politik, men det her er uacceptabelt«, sagde han i går til Politiken.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, var selv formand for Liberal Alliances Ungdom fra 2014 til 2016. Til Politiken siger han, at han ikke har haft noget kendskab til nogen sager om krænkelser eller overgreb i ungdomsorganisationen, men at han har været naiv.

»Alene det, at der er alkohol og unge mennesker sammen, burde jo få en alarmklokke til at ringe. Det er en stor naivitet, jeg nok havde dengang,« siger han.

I TV 2 News torsdag morgen var Rikke From inviteret i studiet for at fortælle om sit bidrag til dokumentaren.

»Der har helt sikkert været nogle brodne kar, der har trukket kulturen rigtig, rigtig langt ud over, hvad man kan se som acceptabel opførsel. Men der har været et stiltiende og meget stort flertal af medlemmer i ungdomsorganisationen, som heller ikke på noget tidspunkt har sagt fra over for kulturen, og det har jeg også selv været en del af, fordi den er blevet normaliseret så meget,« sagde hun:

»Vi bliver nødt til alle sammen at forholde os til, at vi både har været en del af den, og at vi har fastholdt en kultur, som har været utrolig sexistisk og har lagt grund for en udnyttelse af meget unge piger. Primært af mænd med rigtig stor magt i organisationen.«