»Vi skaber vækst og bliver smidt ud«

To succesfulde iværksættere er tvunget til at droppe ud af studiet for at holde deres prisvindende­ virksomhed i gang.

Heiða Nolsøe (t.v.) og Marie Berggreen med deres papskraldespand Dropbucket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skortes ikke på superlativerne i iværksætterkredse, når talen falder på de to ingeniørstuderende Marie Berggreen og Heiða Nolsøe. Deres firma Dropbucket, der sælger specialdesignede papskraldespande til festivaler, har vundet utallige priser siden 2013, og succesen synes ikke at ville tage en ende.

Men med succesen kom tivlen. Da de to studerende vandt prisen som Årets Kvindelige Iværksætter i 2014, kom også spørgsmålet om, hvordan det var at væreiværksætter og studerende på samme tid.

»Jeg svarede altid, at det fungerede rigtigt godt, fordi vi har udnyttet mulighederne på vores studietil at udvikle firmaet. Men så kom fremdriftsreformen, og det gik op for mig, at det slet ikke kunne fortsætte,« siger Heiða Nolsøe.

De to iværksættere er fanget i et dilemma, som de fleste studerende, der går med en iværksætter i maven, oplever i disse dage.

Fremdriftsreformen kræver nemlig, at man er fuldtidsstuderende. Derfor står mange etablerede iværksættere nu med valget mellem at skulle droppe ud af studiet for at føre virksomheden videre eller drosle ned for den virksomhed, som har krævet blod, sved og tårer at få i gang.

Marie Berggreen og Heiða Nolsøe droppede ud i tirsdags.

»Jeg er meget skuffet. Vi drømmer jo begge om at blive færdiguddannede ingeniører. Vi havde lagt en studieplan, hvor vi forlængede vores kandidat med et år, og så vi kunne holde firmaet i gang ved siden af,« siger Heiða Nolsøe, der i denne uge var til sin sidste eksamen. Begge iværksættere endte med blot at gennemføre et halvt år på kandidatstudiet, før reformen indhentede dem.

Nu føler de sig straffet for at leve op til samfundets krav.

»Universiteterne ønsker iværksætteri. Det har vi givet dem. Regeringen ønsker vækst. Det har vi givet dem. Nu bliver vi smidt ud af regeringens reform for at gøre det, regeringen selv ønsker,« siger Heiða Nolsøe tydeligt indigneret.

Udvidet dispensation

De to unge kvinder mener, at man bør udvide rammen for dispensation, der i dag kun omfatter sygdomsramte og elitesportsudøvere, til også at inkludere »elite-iværksættere«.

»Vi giver ikke op endnu. Vi tror simpelthen ikke på, at det kan være rigtigt. Vi gør det jo ikke, fordi vi vil hvile på laurbærrene og have gavn af SUen.Vi har sagt, at vi ikke behøver SU. Vi kan godt betale os selv en lille løn. Vi vil bare gerne fortsætte og blive færdiguddannede,« siger hun.

Men hvis I tjener nok til at kunne forsørge jer selv, hvorfor ansætter I så ikke en til at passe virksomheden, mens I studerer?

»Vi er i en gråzone, hvor firmaet er for professionaliseret til, at vi kan forlade det. På den anden side kan vi heller ikke ansætte en til at køre det. Så etableret er det ikke,« siger Heiða Nolsøe.

Senere i juni drager de tokvinder til Tyskland for at modtage endnu en stor pris.

Dropbucket har nemlig vundet den prestigefyldte Red Dot Award, som tidligere er gået til blandt andet Adidas, Audi og Apple.