Vi sikrer os mod arbejdsløshed

Finanskrisen, virksomhedslukninger og massefyringer har fået danskerne til at strømme til forsikringsselskaberne for at sikre sig mod arbejdsløshed. De højtlønnede står forrest i køen.

»Med en ledighedsforsikring kan jeg opretholde min nuværende levestandard i en længere periode, selvom jeg ikke har noget arbejde,« fortæller Arne Sampson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Finanskrisen og den seneste tids massefyringer har gjort en stor gruppe danskere usikre på, om de stadig har et job i morgen.

Derfor iler de til landets forsikringsselskaber for at tegne ledighedsforsikringer, der kan sikre dem penge, hvis de en dag skulle blive arbejdsløse.

LÆS OGSÅ: Temaet 'Er du utryg, Danmark?'

I forhold til år 2008 tegnede hele 50 procent flere danskere en ledighedsforsikring i 2009, viser en rundringning til landets fire største udbydere af ledighedsforsikringer, der tilsammen udgør omkring 80 procent af markedet.

Det overrasker ikke sociolog og arbejdsmarkedsforsker ved Købehavns Universitet Anders Holm.

»Det er sådan set meget simpelt. Folk er bange for at miste deres arbejde, og de vil sikre deres levestandard. Lige nu spreder frygten sig gennem arbejdsmarkedet, og der er nok også lidt lemmingeffekt. Folk tænker, at når kollegaen tegner en forsikring, må de nok også hellere gøre det,« siger han.

LÆS OGSÅ: Her er artiklerne i serien 'Er du utryg, Danmark?'

Fordelen ved at tegne en ledighedsforsikring er, at man kan sikre sig op mod 80 procent af sin løn ved arbejdsløshed alt efter, hvor stor en præmie man betaler.

Og den sikkerhed vælger flere og flere danskere at købe sig til i en tid, hvor finanskrisen for alvor har vist tænder på de danske arbejdspladser.

Massefyringer på store traditionsrige arbejdspladser og en generel nedjustering i fleste virksomheder har været med til at udbrede utrygheden og frygten for selv at modtage den næste fyreseddel, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

Mange overragerer

Det er hovedsageligt de højtlønnede, der står i kø ved forsikringsselskaberne.

Ved ledighed er den gruppe nemlig dårligere dækket af den almindelige a-kasse eller det offentlige, end de lavtlønnede er, fortæller Anders Holm.

Salg er fordoblet

Det er derfor ikke overraskende, at det er de selvstændiges a-kasse ASE, der står for den mest markante fremgang på mere end en fordobling fra omkring 15.000 til over 30.000 solgte ledighedsforsikringer. Samtidig er der mere plads ved skrankerne hos 3F, hvor a-kassen overhovedet ikke har solgt flere ledighedsforsikringer i 2009 end året før.

»Det er klart, at jo højere løn, jo dårligere sikring har man ved a-kassen eller det offentlige. De højtlønnede tegner en forsikring for at opretholde en vis levestandard og ikke for at overleve,« siger Anders Holm.

Han mener dog, at mange af de højtlønnede overreagerer, fordi de slet ikke er i farezonen for at blive fyret.

»Generelt har folk problemer med at tænke rationelt, når der er konjunkturudsving. Når det går rigtig skidt, bliver de paniske, og når det går rigtig godt, bliver de overmodige,« siger han.

Antallet at solgte ledighedsforsikringer vil med al sandsynlighed blive ved at vokse de kommende år, siger Klaus Rasborg, lektor ved Roskilde Universitet. Og de fleste forsikringsselskaber har da også kun oplevet en stigende interesse.

»Jeg tror, vi skal se en boom­periode ligesom i 2005, før utrygheden forsvinder igen, og antallet af disse forsikringer daler. Det tager sin tid, før utrygheden er væk igen,« siger Klaus Rasborg.