»Vi ser ingen legitime argumenter for at udelukke dem«

Der skal muligvis ses på, om man bedre kan styre, hvordan man tilmelder deltagere til Folkemødet, varsler Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), efter spektakulær optakt til demokratitræffet.

Foto: ORESTIS PANAGIOTOU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lagt op til høj bølgegang og urolig klippegrund, når Folkemødet på Bornholm brager løs om mindre end en måned.

Efter flere dages usædvanligt højlydte diskussioner om, hvem der skal og må deltage ved Folkemødet 11. til 14. juni, godkendte Folkemødets sekretariat mandag paneldeltagerne ved et arrangement hos det højrenationale parti Danskernes Parti.

Det betyder, at kontroversielle personer som græske Georgios Epitideios, italienske Roberto Fiore og franske Yvan Benedetti med stor sandsynlighed vil være at finde blandt hvide telte, dannebrog, hotdogs og fadøl.

»Hele eksistensgrundlaget for Folkemødet begynder at klinge hult, hvis vi begynder at udelukke folk fra samtalen,« begrunder borgmester på Bornholm Winni Grosbøll (S), som er øverst ansvarlig for Folkemødet.

Blandt andre den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry kunne mandag notere sig, at han er velkommen til årets Folkemøde i Allinge. Fold sammen
Læs mere

»Vi ser ingen legitime argumenter for at udelukke dem,« tilføjer hun.

Epitideios har en fortid som general og i dag et sæde i Europa-Parlamentet for det græske parti Gyldent Daggry, der er inspireret af fascismen og nazismen, mens flere af partiets medlemmer i Grækenland er anklaget for en stribe forbrydelser. Fiore leder det neofascistiske italienske parti Forza Nuova og har bl.a. gjort sig bemærket med udtalelser om homoseksuelle. Benedetti blev ekskluderet fra det franske højrefløjsparti Front National, bl.a. pga. udtalelser om jøder, og står i dag i spidsen for den yderligtgående bevægelse L’Œuvre Françaises.

Tilladelse med forbehold

Folkemødets sekretariat havde dog behov for at give tilladelsen med et såkaldt forbehold. I en udtalelse understregede Folkemødets sekretariat mandag, at Danskernes Parti er ansvarligt for, at indholdet i partiets arrangementer overholder »de demokratiske principper, som de er beskrevet i Grundloven og anden dansk lovgivning«.

»Dette er tænkt som en venlig, men bestemt henstilling,« siger Winni Grosbøll med reference til, at Danskernes Parti har udtalt, at man ville teste Folkemødets grænser.

Behovet for overhovedet at tage stilling til konkrete paneldeltagere bunder i, at Danskernes Parti havde anført paneldeltagerne som »hemmelige gæster«, oplyser Grosbøll. Ifølge hendes erindring er det ikke sket før.

»Det har givet nogle vanskeligheder for vores procedurer. Det kan godt ske, at vi skal stramme op til næste år. Måske skal vi se på, om vi bedre kan styre, hvordan man tilmelder paneldeltagere. Vi har haft en noget anderledes optakt i år. Skal man se positivt på det, er helt almindelige danskere måske kommet til at reflektere over, hvad demokrati er. Hvad vi kan acceptere og ikke acceptere inden for den demokratiske samtale,« siger Winni Grosbøll.

Ikke overraskende er partileder Daniel Carlsen fra Danskernes Parti tilfreds med, at partiets gæster nu er godkendt.

»Man kan vel forvente, at man må stille op med, hvem man vil – uanset deres holdninger. Men efter al den virak er jeg tilfreds,« siger Daniel Carlsen.

Danskernes Parti er allerede godkendt som deltager ved Folkemødet, men først for nylig indberettede partiet navnene på paneldeltagerne.

»Vi havde lavet en aftale med en freelancejournalist om at vente med at offentliggøre navnene, til nyheden var ude. Jeg kunne godt selv have kontaktet Folkemødet om paneldeltagerne. Men det fremgår ingen steder, at man skal, og man kan jo efterfølgende rette i deltagerne. Så jeg troede ikke, at det var et problem. Det var alene et mediehensyn,« siger Daniel Carlsen.

Altså et mediestunt?

»Jeg tror, at alle, der deltager på Folkemødet, vil have opmærksomhed om deres sager. Vi vil gerne diskutere, at folkevalgte i Europa skal forfølges og sættes i fængsel,« siger Carlsen med reference til Gyldent Daggry i Grækenland.

Er det nu helt sikkert, at I tager Epitideios, Fiore og Benedetti med til Folkemødet?

»Yes. 100 procent.«

Hvordan kan det gavne demokratiet at slæbe højreradikale til Bornholm?

»Vi vil gerne bidrage med et europæisk perspektiv: Hvad vi nationalister vil med Europa, og hvorfor vi samarbejder på tværs af landegrænser.«

Handler jeres valg af paneldeltagere også om at teste, hvem man kan tage med til Folkemødet?

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi har valgt nogle deltagere, som kan udfordre andres demokratiforskrækkelse, som jeg kalder det.«

Politiet på forkant

Anerkender du, at jeres valg af deltagere øger terrorrisikoen?

»Nej. Hvis nogen øger truslen, er det dem, der vil udøve truslen,« siger Daniel Carlsen.

Folkemødet finder hvert år sted i uge 24 over fire festivaldage. Folkemødets popularitet er eskaleret markant siden premieren i 2011. Dengang besøgte omtrent 10.000 deltagere 256 begivenheder. I fjor kunne 90.000 deltagere vælge mellem 2.141 arrangementer.

Godkendelsen af de yderligtgående nationalister sker, efter at det også er kommet frem, at foreningen Trykkefrihedsselskabet har inviteret den stærkt islamkritiske hollænder Geert Wilders til Folkemødet. Wilders har længe været et af terrororganisationen al-Qaedas eftertragtede mål.

Nyheden om de kontroversielle højrenationalisters deltagelse – særligt Geert Wilders – har skilt Østersøens vande.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) mener, at Wilders ikke har noget at gøre på Bornholm, mens folketingsmedlem Özlem Cekic (SF) frygter for Folkemødets sikkerhed. Enkelte lokalpolitikere fra Venstre og Socialdemokraterne har varslet, at de ikke vil deltage. Omvendt har tidligere folketingsmedlem Søren Krarup (DF) fastslået, at Ellemann ikke vil give taletid til dem, han er uenig med. En række folketingspolitikere har understreget, at de møder op, selv om de er lodret uenige med Wilders og de højrenationale.

Peter Møller Nielsen, politidirektør ved Bornholms Politi, vurderer, at godkendelsen af de tre omstridte europæiske politikere ikke får den store betydning for sikkerheden.

»Vi forsøger hele tiden at være på forkant med udviklingen,« siger han.

Adspurgt om, hvor udsat man samlet set er som deltager ved årets folkemøde, svarer politidirektøren:

»Det er ikke farligt. Vi ved godt, at der er en pris på Wilders hoved. Den risiko skal håndteres efter forholdene, ligesom der også kommer en statsminister med et højt beskyttelsesniveau. Det vil kræve et større politiopbud, men risikoen ved dette folkemøde er ikke væsentlig forskellig fra andre år.«

Personligt lader Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, sig heller ikke skræmme af højrenationalisterne og Wilders tilstedeværelse.

»Jeg er ikke bekymret. Jeg vil selv være at finde på pladsen lørdag – sammen med mine børn.«

Blandt andre den græske ultranationalist Georgios Epitideios fra partiet Gyldent Daggry kunne mandag notere sig, at han er velkommen til årets Folkemøde i Allinge. Fold sammen
Læs mere