Vi propper os med D-vitaminer

Alt for mange raske danskere tager D-vitamin. »Det er som en tsunami,« siger forsker om den markante stigning i salget af vitaminpillerne. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det gået over gevind.

D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe man opholder sig i solen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har vi købt så meget D-vitamin. De seneste ti år har vi nærmest flået et af de vigtigste vitaminer ned fra hylderne.

»Der bliver købt enorme mængder af D-vitamin, det har været som en tsunami, men er helt ude af proportion. Det er langt ud over, hvad der har en gavnlig effekt for raske borgere,« vurderer klinisk professor, dr. med. Peter Schwarz, Rigshospitalet.

I Matas er efterspørgslen på D-vitamin i dag markant større end for ti år siden, oplyser Henrik Engberg Johannsen, informations- og miljøchef i Matas.

Også hos Coop har man registreret en stigning i salget af D-vitamin. Fra 2013 til 2014 på 13 pct. samlet i Coops kæder.

D-vitamin er vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk og dermed for knoglerne og musklerne.

Ikke alle har brug for det

Men ifølge overlæge i Sundhedsstyrelsen Christine Brot er opmærksomheden på D-vitamin gået over gevind. Ikke bare hos befolkningen, men også blandt danske læger, der hvert år foretager analyser i D-vitaminmangel for flere millioner kroner. En udgift i en størrelsesorden, der ikke står mål med den sundhedsmæssige gevinst, mener Christine Brot.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide, børn under to år, ældre over 70 år, plejehjemsbeboere, personer med mørk hud og personer som undgår solen, ikke kommer udendørs eller som går med lange ærmer, kjoler eller bukser om sommeren tager D-vitamintilskud.

Hun mener ikke, der er belæg for at måle D-vitamin, medmindre man har symptomer på D-vitaminmangel eller lider af visse sygdomme.

»Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og derfor svinger vores D-vitaminniveau med årstiderne. Det er helt naturligt, og hvis man ellers er rask og sørger for at leve sundt og spiser kød og fisk, er det ikke noget problem, at D-vitaminniveauet falder om vinteren. Man kan eventuelt tage et kosttilskud på 5-10 microgram D-vitamin, som der er i en multivitaminpille. Det gør 60 procent af befolkningen. Men det er klart, at hvis man har symptomer på D-vitaminmangel, skal man undersøges.«

Uenighed blandt forskere

Ifølge Christine Brot har D-vitamin været genstand for en heftig debat, og er det stadig. Også forskere er internt uenige. For hvor ligger den optimale værdi? Hvor lav eller hvor høj skal det være, før det er sundhedsskadeligt?

»Der er en række studier i gang, men endnu er der ikke nogen endegyldig dokumentation for, hvad der er optimalt. Man skal være forsig med for store doser D-vitamin og ikke bare tage 50-100 microgram på egen hånd. Vi ved ikke endnu, om det kan have negative effekter.«