Vi piler sydpå ved tanken om sprutafgift

Faktiske prisstigninger er ikke nødvendige. Der bliver solgt mere alkohol ved den tyske grænse, bare danske politikere og medier begynder at snakke om højere afgifter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagagerum på biler og turistbusser, der krydser grænsen fra Tyskland, vil være ekstra fyldt med dåseøl og billig vin det næste stykke tid.

Selv om de danske priser ikke er steget, snakkes der om højere afgifter på alkohol, og det får flere danskere til at søge sydpå for at spare penge. Hos Fleggard bekræfter direktør Mike Simonsen, at der kommer flere kunder, når der bliver snakket om afgifter i de danske medier.

 - Det der er allermest positivt for os, det er al den spalteplads journalisterne giver os. Min prisforskel til det danske marked er hvad den hele tiden har været, nu bliver der bare gjort opmærksom på, at vi stadigvæk er 20-25 procent billigere.

Medierne minder os om prisforskel

Når medierne skriver om de danske afgifter, bliver folk mindet om at det er muligt at købe billigere ind syd for grænsen.

 - Det ikke er den egentlige pris der styrer forbrugernes adfærd, men den pris man opfatter, fortæller professor Klaus Grunert fra Århus Handelshøjskole.

Han har blandt andet forsket i forbrugeradfærd ved Institut for Markedsføring og Organisation og er ikke overrasket over, at det ikke er nødvendigt med en egentlig prisstigning på det danske marked for at få flere forbrugere til at sætte kursen sydpå.

Måske nye afgifter

Det er en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der udkom fredag, der har startet debatten om højere afgifter på øl, vin og spiritus. Undersøgelsen viser, at alkohol hvert år koster de danske kommuner mindst 3,1 milliarder kroner. Det har fået Socialdemokratiets sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, til at åbne op for muligheden for endnu en afgiftsstigning på øl og vin.

Selv om Mike Simonsen som forbruger synes, det er træls måske at skulle betale mere, når han køber ind i Danmark, så er han glad for snakken om højere afgifter.

- Det gør det jo ikke mere besværligt for mig at drive forretning som grænsehandelsbutik, siger han og tilføjer, at det er fantastisk med al den gratis markedsføring.

Grænsebutikker betaler også ekstra

Hvis der kommer nye afgifter på alkohol i Danmark, er det dog ikke sikkert, at man vil kunne spare endnu flere penge ved at købe ind i Tyskland. Fleggaard får næsten alle deres drikkevarer fra danske leverandører, og de har før oplevet, at leverandørerne har hævet den pris, Fleggard skal betale i takt med afgiftsstigninger i Danmark.

Ifølge Mike Simonsen sker det for at skåne de danske butikker.


Artiklen er blevet til i samarbejde med journalistuddannelsen på Roskilde Universitet.