»Vi kan selv finde et job - så hvorfor spilde vores og systemets tid«

Christina Feldborg og Sven Appelgren har selv hjulpet hundreder af ledige. Nu er de fyret på grund af besparelser og tvinges som arbejdsløse til at deltage i samme intensive jobsøgningskursus, som de tidligere var lærere på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er eksperter i jobsøgning, har undervist hundreder af ledige i kunsten at lave et effektivt CV, hvordan man kontakter en arbejdsgiver, og hvad man skal gøre, når man brændende ønsker sig at få et job.

Men hvor Christina Feldborg og Sven Appelgren for bare 14 dage siden var jobkonsulenter på et af de intense jobsøgningskurser, som Odense Kommune tilbyder sine ledige, så er de to nu blevet fyret på grund af kommunale besparelser og tvinges til at sætte sig i klasselokalet og blive undervist intenst i præcis de samme øvelser, som de tidligere selv var jobkonsulenter på.

»Vi har fået besked på, at vi skal møde til kurser i mange af de ting, som vi selv har undervist i. Jeg skal lære at lave et CV, men det kan jeg jo godt i forvejen. Jeg kan også finde ud af at ringe til en arbejdsgiver, at finde rundt på internettet og at skrive en ansøgning. I snart et år har jeg ikke lavet andet end at lære ledige det samme,« siger Christina Feldborg.

Hun var indtil nytår ansat hos det private jobfirma Hartmann i Odense, hvor hun sammen med kollegaen Sven Appelgren var undervisere for ledige, hjalp dem med at finde job, med at skrive ansøgninger og med at holde humøret oppe i en svær situation som arbejdsløshed. De ledige blev henvist af kommunen, der i længere tid havde brugt det private jobfirma til at hjælpe ledige tilbage i arbejde.

Christina Feldborg og Sven Appelgren er imidlertid blevet ramt af de stramninger på beskæftigelsesområdet, som beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) lagde frem i november 2010. Her lagde ministeren op til en økonomisk opstramning i forhold til kommunerne, som gør, at kommunerne fremover får færre penge, når de aktiverer ledige.

Opstramningen kom i kølvandet på Berlingskes afsløring af det store jobcirkus i København, hvor kommunen hjemtog høj refusion fra staten for at aktivere ledige, selv om de ledige blot fik omkring halvanden times undervisning om ugen, trods lovens krav om 25 timers ugentlig undervisning. Opstramningen fik med det samme en række af landets kommuner til at opsige kontrakter med en række private jobsøgningsfirmaer, som kommunerne i stor stil har benyttet til at hjælpe med at undervise de ledige og til at skaffe dem i job.

»Det giver ikke mening, at vi skal sidde på skolebænken og lære de samme ting, som vi har undervist andre i i snart et år. Vi kan selv finde et job, så hvorfor spilde vores og systemets tid. Det bedste ville være, at man lige gav ressourcestærke personer som os nogle måneder, før man blev tvunget til at skulle ind i et system som det kommunale,« siger Sven Appelgren.

Faktum for Christina Feldborg og Sven Appelgren er imidlertid timelang formiddagsundervisning i udarbejdelse af et CV, i læren om, hvordan en god ansøgning skal se ud, og i at kontakte arbejdsgivere. Og samtidig har de trods kommunale kontaktpersoner slået fast, at de skal deltage i undervisning om bl.a. søvn og coaching, ligesom de én gang om ugen skal mødes på et af byens kultursteder, hvor forskellige mennesker skal holde foredrag.

»Det giver jo ikke mening, at vi flere gange om ugen er tvunget til at sidde på skolebænken hele formiddagen. Alle i branchen ved, og vel også alle arbejdsløse ved, at det er om morgenen, man skal søge job. Der lægges de nye job på Jobnet (en web-baseret jobdatabase, red.), arbejdsgiverne har tid til at tale og er endnu ikke gået i møde, og så er signalet om, at man er frisk og energisk jo også en del af spillet, når man er på jagt efter et nyt job. Så duer det ikke, at man ringer langt op af dagen, det virker søvnigt og dovent,« siger Christina Feldborg.

For Christina Feldborg ser jobsituationen allerede lysere ud, selv om det bare er 14 dage siden, hun måtte sige farvel til drømmejobbet. I sidste uge sendte hun en række ansøgninger af sted, og den første jobsamtale - paradoksalt nok hos et andet privat jobfirma - er i hus.

Sven Appelgren har ligeledes sendt en stribe ansøgninger af sted, men afventer endnu positivt svar.